Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 1-2/2013

HTCH 1 2.2013 okl

W numerze:

  1. Choroby loch spowodowane nieprawidłowym żywieniem Anita Zaworska
  2. Żywienie prosiąt z dodatkiem mączki rybnej Agnieszka Misiura
  3. Strączkowe najlepsze źródło krajowego białka Karolina Śmiatacz, Grażyna Szymańska, Agnieszka Faligowska
  4. Białko w odpowiedniej jakości i ilości dla prosiąt Agnieszka Misiura
  5. Mieszalnik do pasz na fermie trzody chlewnej Wojciech Grudzień
  6. Genetyczne uwarunkowania jakości mięsa Artur Mazurowski
  7. Właściwa higiena pasz. Niezwykle ważny element w produkcji świń Agnieszka Misiura
  8. Grupowe utrzymanie loch Wojciech Grudzień
  9. Świnie popadają w depresję! Daj im zabawkę Krzysztof Karpiesiuk 
  10. Wykorzystanie biotechnologii w rozrodzie świń Damian Knecht, Anna Jankowska-Mąkosa
  11. Najważniejsze cechy użytkowości rozrodczej świń Damian Knecht, Anna Jankowska-Mąkosa, Sebastian Środoń
  12. Znaczenie ras: duroc i pietrain w hodowli i produkcji świń w Polsce Wanda Milewska
  13. Czy dalsza poprawa mięsności tuczników ma sens? Wanda Milewska
  14. Afrykański pomór świń (African swine fever – ASF) Henryk Maciołek
  15. VIV China 2012 Stuart Lumb
  16. Zdrowie układu oddechowego gwarantem optymalnej produkcji lek. wet. Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  17. Bezpieczeństwo biologiczne w chorobach zakaźnych trzody chlewnej Zdzisław Gliński, Krzysztof Kostro
  18. Z teczki lekarza weterynarii - żelazo  Wojciech Grudzień

 

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator oraz KATALOG BRANŻOWY TRZODA CHLEWNA - 70 zł TUTAJ

Białko w odpowiedniej jakości i ilości dla prosiąt

Agnieszka Misiura
Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin

Niewłaściwe pokrycie potrzeb zwierząt na składniki odżywcze prowadzi do pogorszenia m.in. zdrowotności. W paszach dla świń należy ograniczyć udział komponentów białkowych, najważniejsza jest jakość białka, która decyduje o jego wykorzystaniu a nie ilość.

 

 

Bezpieczeństwo biologiczne w chorobach zakaźnych trzody chlewnej

Zdzisław Gliński, Krzysztof Kostro Katedra Epizootiologii i Klinika Chorób Zakaźnych, Wydział Medycyny Weterynaryjnej UP w Lublinie

Postęp notowany w ostatnich latach w diagnostyce i terapii chorób zakaźnych zwierząt w dużym stopniu ograniczył występowanie wielu groźnych chorób zakaźnych świń. Jednak stale istnieje zagrożenie zachorowania na znane choroby zakaźne, a ostatnio również na nowo zagrażające choroby określane mianem „new emerging diseases”.

 

Wykorzystanie biotechnologii w rozrodzie świń

Damian Knecht, Anna Jankowska-Mąkosa
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
Instytut Hodowli Zwierząt,
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej

Użytkowość rozrodczą loch charakteryzuje szereg cech: płodność, plenność, mleczność, częstotliwość oproszeń, wiek pierwszego oproszenia czy długość międzymiotu. Prawidłowo prowadzony w stadzie rozród poprawia efektywność produkcji i opłacalność chowu i hodowli trzody chlewnej (Rys. 1).

 

Najważniejsze cechy użytkowości rozrodczej świń

Damian Knecht, Anna Jankowska-Mąkosa, Sebastian Środoń
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Instytut Hodowli Zwierząt,
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej

Użytkowość rozrodczą loch charakteryzuje szereg cech: plenność, płodność, mleczność, częstotliwość oproszeń, wiek pierwszego oproszenia oraz długość międzymiotu. Cechy użytkowości rozpłodowej posiadają niskie wskaźniki odziedziczalności. Dlatego pracę hodowlaną należy prowadzić równolegle z doskonaleniem warunków środowiskowych.

 

Stuart Lumb

tłumaczenie:
Agnieszka Markowska

Połowa światowej produkcji  świń odbywa się w Chinach, dlatego to tutaj organizatorzy międzynarodowych VIV zdecydowali się ulokować swoją wystawę. Pierwsze targi VIV China odbyły się w 2000 roku. Tegoroczna edycja miała miejsce w Pekinie, we wrześniu 2012 roku. Dzień przed oficjalnym otwarciem targów odbyła się konferencja/forum poświęcone produkcji drobiu i świń. Rok 2011 okazał się być dobrym rokiem dla producentów trzody chlewnej w Chinach, ale już w 2012 analiza finansowa sektora wykazała spadek opłacalności branży. Pomimo nie najlepszych nastrojów, ubiegłoroczne VIV w Chinach przyciągnęło 300 chińskich wystawców oraz 150 znanych międzynarodowych firm zajmujących się obsługą sektora produkcji świń i drobiu. Trzy kraje – Holandia, Francja i Wielka Brytania miały swoje oddzielne pawilony narodowe.

 

Tagi:

Choroby loch spowodowane nieprawidłowym żywieniem

Anita Zaworska
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej,
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

Wysoka zdrowotność loch zwłaszcza w okresie okołoporodowym i w trakcie laktacji gwarantuje sukces w produkcji prosiąt i efektywność hodowli trzody chlewnej. Każda choroba zwłaszcza długotrwała i przebiegająca w ostrej postaci skutkuje dużymi stratami w odchowie odsadzonych prosiąt słabych i mało żywotnych i w następstwie objawia się podatnością zwierząt na wszelkie zachorowania. Dlatego w intensywnej produkcji należy szczególną uwagę zwrócić na odpowiednie przygotowanie loszek do rozrodu, uwzględniając przy tym prawidłowe żywienie.

 

 

Genetyczne uwarunkowania jakości mięsa

Artur Mazurowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

W Polsce wieprzowina zajmuje wysokie miejsce w strukturze produkcji oraz konsumpcji mięsa. Na popularność wieprzowiny składają się przyzwyczajenia i bogata tradycja kulinarna, czego wynikiem jest silna pozycja naszego kraju na rynku europejskim. Mięso wieprzowe w diecie człowieka, jest źródłem białka i aminokwasów egzogennych, co stanowi jego przewagę nad pokarmami pochodzenia roślinnego. Niesłabnącą popularność wieprzowiny potwierdza fakt, iż w przeciągu ostatnich lat pogłowie trzody chlewnej w Europie wzrosło o 199,8%, zaś pogłowie bydła tylko o 82,38%.

 

Właściwa higiena pasz. Niezwykle ważny element w produkcji świń

Agnieszka Misiura, Lublin

Higiena pasz oznacza środki i warunki niezbędne do kontroli zagrożeń oraz zapewnienia przydatności paszy do żywienia zwierząt, z uwzględnieniem jej przeznaczenia.

 

Tagi:

Świnie popadają w depresję! Daj im zabawkę

Krzysztof Karpiesiuk
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej,
Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM w Olsztynie

Kanibalizm jest chorobą, która coraz częściej występuje w chlewniach. Występuje najczęściej w grupach starszych warchlaków i tuczników (najczęściej u świń powyżej 30kg), szczególnie u zwierząt utrzymywanych w systemie bezściołowym. Najczęściej kanibalizm przejawia się w postaci: obgryzania ogonów, uszu u świń, a także wygryzania boków i sromów, zagryzaniem potomstwa przez lochę. Jest to zjawisko uciążliwe dla hodowców, a przede wszystkim powodujące duże straty w produkcji. Świnie słabo przyrastają, pogarsza się również wykorzystanie paszy na kilogram przyrostu masy ciała.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.