Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 9-10/2020

HTCH 9 10.2020 okl

W numerze:

  1. Sposób na przykrycie zbiornika z gnojowicą Huesker
  2. Krajowe nasiona soi jej przetwarzanie i wykorzystanie w żywieniu prosiąt, warchlaków i tuczników Anita Zaworska-Zakrzewska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, †Andrzej Rutkowski
  3. Lignoceluloza pomaga skrócić czas porodu Stefan Hirtenlehner, Christine Potthast
  4. Jak osiągać efektywność terapii lekami podawanymi w wodzie do picia? Część IV – czynniki ryzyka powstawania biofilmu, negatywne skutki jego rozwoju w systemie pojenia oraz jak temu zapobiegać? Ad Bakx
  5. Bilansowanie pasz o niskiej zawartości białka: Histydyna, kolejny aminokwas ograniczający w żywieniu trzody chlewnej Diana Siebert
  6. Bioasekuracja ferm w praktyce – wyzwania Beata Sinkiewicz
  7. Wpływ diety lochy ciężarnej na rozwój płodów i zdrowotność prosiąt, część I Dorota Bugnacka
  8. Leiber NuTaste® Naturalne. Czyste. Smaczne. Leiber ekstrakty z drożdży z naturalnymi, wielofunkcyjnymi składnikami Leiber
  9. Aktualna sytuacja na rynku wieprzowiny Rodian Pawłowski
  10. Wpływ pandemii Covid-19 i występowania wirusa ASF na europejski rynek wieprzowiny Marek Wróbel
  11. Problem emisji odorów w chowie trzody chlewnej Przemysław Marek
  12. Biogazownia szansą na zwiększenie efektywności produkcji rolnej Robert J. Szulc
  13. Rola Instytutu Technologiczno- -Przyrodniczego w racjonalnym wykorzystaniu OZE na terenach wiejskich. Główne cele i produkty zadania 1 Programu Wieloletniego 2016-2020 Przemysław Marek
  14. Parwowirusy świń Katarzyna Podgórska
  15. Biegunki u świń w okresie poodsadzeniowym i w początkowym okresie tuczu Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  16. Wartość użytkowa i hodowlana oraz zwiększenie produkcyjności trzody chlewnej Marek Babicz, Anna Hammermeister

Kup ten numer - 13 zł TUTAJ

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator oraz KATALOG BRANŻOWY TRZODA CHLEWNA - 70 zł TUTAJ

Wartość użytkowa i hodowlana oraz zwiększenie produkcyjności trzody chlewnej

Marek Babicz; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; Anna Hammermeister; Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”

 

Miarą efektywności produkcji trzody chlewnej jest uzyskanie określonej wartości cechy użytkowej charakterystycznej dla danej grupy produkcyjnej, np. liczba prosiąt odchowywanych przez lochy czy mięsność i tempo wzrostu tuczników. Należy jednak pamiętać, że świnie to gatunek zwierząt gospodarskich użytkowany jednostronnie, czyli w celu pozyskania mięsa i tłuszczu, a ilość i jakość wieprzowiny jest sumarycznym efektem działania wielu czynników kształtujących wartość użytkową i hodowlaną świń.

Biegunki u świń w okresie poodsadzeniowym i w początkowym okresie tuczu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Choroby przewodu pokarmowego u świń, także te przebiegające z biegunką, to nader częsta przypadłość świń w różnym wieku. Biegunki u świń mogą wynikać zarówno z błędów żywieniowych, jak również oddziaływania szeregu czynników infekcyjnych: bakterii, wirusów, pasożytów.

Parwowirusy świń

Katarzyna Podgórska; Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy

 

Zakażenia parwowirusem świń typu 1 (PPV1) stanowią jeden z najbardziej istotnych czynników związanych z zaburzeniami w rozrodzie i obniżeniem plenności stada podstawowego loch. Do typowych objawów należą m.in. występowanie zmumifikowanych płodów, powroty do rui, obniżenie liczebności miotów, skuteczności krycia i inseminacji.

Rola Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego w racjonalnym wykorzystaniu OZE na terenach wiejskich główne cele i produkty zadania 1 Programu Wieloletniego 2016-2020

dr inż. Przemysław Marek; Instytut Technologiczno Przyrodniczy w Poznaniu

 

Światowa gospodarka potrzebuje coraz więcej energii dla zapewnienia stabilnego rozwoju społeczeństw, a technologie pozyskiwania energii oparte na tradycyjnych źródłach jakimi są paliwa kopalne w postaci węgla czy ropy naftowej są przyczyną niekorzystnych zmian klimatycznych. Dostrzegają to naukowcy, ale również organy instytucji rządowych. Wynikiem tego są coraz szybciej postępujące zmiany w postaci regulacji prawnych oraz międzynarodowych zobowiązań i umów o redukcji zanieczyszczenia, mające na celu ograniczenie emisji szkodliwych substancji do środowiska. Istnieje więc duża potrzeba zastępowania tradycyjnych źródeł energii, technologiami jak najbardziej ekologicznymi, a stosowanie odnawialnych źródeł energii (OZE) jest w tym przypadku słuszną opcją.

Biogazownia szansą na zwiększenie efektywności produkcji rolnej

Robert J. Szulc; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Zespół Szkół Przyrodniczych w Poznaniu, Zespół Szkół Nr 1 w Swarzędzu

 

Liczbę biogazowni w krajach UE liczy się tysiącach sztuk. W Polsce jest ich stosunkowo niedużo, ale w minionym roku można było zauważyć znaczne zainteresowanie tym tematem wśród polskich inwestorów. Ostatnio oddane do użytku biogazownie w Polsce są przysłowiowym światełkiem w tunelu dla rozwoju polskiej ekoenergetyki biogazowej. W poniższym artykule będą przybliżone zagadnienia związane z produkcją biogazu w wyróżniającym się gospodarstwie rolno-sadowniczym w Przybrodzie koło Poznania. Jest to przykład doskonale zaprojektowanej biogazowni rolniczej, zaspokającej potrzeby energetyczne, nie tylko własne, ale też okolicznej społeczności.

Problem emisji odorów w chowie trzody chlewnej

Przemysław Marek; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Poznaniu

 

Intensywna produkcja trzody chlewnej, niezależnie od jej profilu, wiąże się z emisją szkodliwych substancji do atmosfery. Powstawanie tych związków wynika z fizjologicznych procesów zachodzących w organizmach zwierząt oraz rozkładu organicznego odchodów, czy to w postaci gnojowicy czy obornika.

Wpływ pandemii Covid-19 i występowania wirusa ASF na europejski rynek wieprzowiny

Marek Wróbel; A-one Denmark, Area Manager

Obecne załamanie światowego rynku jest pod wieloma względami bardziej gwałtowne niż dotychczasowe światowe kryzysy finansowe. Trwająca recesja jest głęboka i nastąpiła w szybkim tempie. Wiele branży na całym świecie jest bardzo dotkniętych skutkami pandemii wirusa Covid-19. Dotyczy to nie tylko gastronomii, sektora turystycznego czy rozrywkowego. Wiele wskazuje na to, że ogromny kryzys ominie jednak rolnictwo. Duńscy eksperci przewidują, że konsekwencje pandemii będą dla krajowego rolnictwa niewielkie. Najbardziej ucierpi przemysł futrzarski i ogrodnictwo.

Aktualna sytuacja na rynku wieprzowiny

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej, WMODR Olsztyn

 

Pisząc o aktualnej sytuacji na rynku wieprzowiny należy odnieść się do tych wszystkich czynników, które spowodowały gwałtowny spadek cen w skupach, a tym samym przyczyniły się do znacznego pogorszenia opłacalności produkcji świń. Na wstępie warto wymienić dwie najważniejsze przyczyny, czyli epidemia afrykańskiego pomoru świń oraz pandemia Covid-19. O ile opłacalność produkcji świń w Polsce, pomimo trwającej epidemii ASF kształtowała się na zadowalającym poziomie, pomimo jasnych sygnałów o znacznie niższych cenach za skup świń pochodzących ze stref czerwonej i niebieskiej, o tyle wpływ Covid-19, ze względu na swój światowy i społeczny charakter, znacząco odbił się na rynku wieprzowiny.

Leiber NuTaste® Naturalne. Czyste. Smaczne. Leiber ekstrakty z drożdży z naturalnymi, wielofunkcyjnymi składnikami

Leiber

 

Przez długi czas drożdże piwowarskie inaktywowane i autolizowane, były używane jako naturalne i zrównoważone składniki w celu zwiększenia akceptacji przez zwierzęta różnych pasz. Ekstrakty z drożdży piwowarskich oferują również wyjątkowe efekty smakowe i funkcje dzięki wielofunkcyjnym składnikom, takim jak peptydy, aminokwasy i nukleotydy. Leiber NuTaste® został opracowany specjalnie do stosowania w żywieniu zwierząt.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.