Strefa Indyk

Indyk Polski 50 (1/2015)

 

W numerze:

  1. Wywiad z dyrektorem działu badawczo-rozwojowego Hybrid Turkeys p. Nico Buddigerem Piotr Lisiecki
  2. Produkcja indyków w Polsce w 2014 r. Marian Biegański
  3. Golpasz S.A. Nowa technologia, nowe receptury, nowa wytwórnia Katarzyna Markowska
  4. Pełne ziarno pszenicy w żywieniu indyków rzeźnych – czynnik, poprawiający uzyskiwane wyniki techniczne Michał Szafryna
  5. Indyki lubią włókno! Katarzyna Sartowska
  6. Od czego zależy zdolność rozpłodowa indyków? Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  7. Znaczenie monitorowania poziomu dwutlenku węgla (CO2) w pomieszczeniach dla indyków Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  8. Znaczenie wody w żywieniu indyków Michał Szafryna
  9. Substancje bakteriobójcze - bakteriologia, mechanizm działania, podział, właściwości i zastosowanie w weterynarii Wojciech Grudzień
  10. Diagnostyka bakteriologiczna chorób drobiu Oliwia Duszyńska-Stolarska
  11. Wiszące wole – coraz częstsza przypadłość indyków Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  12. Zarządzanie ściółką Ireneusz Czajkowski, Carlo Norci
  13. Kolejna sesja Akademii Indyka za nami Piotr Lisiecki
  14. Popularność mięsa indyczego w różnych zakątkach świata Anna Wilkanowska
  15. Na każdą porę roku - ciepło zimą, chłodno latem Optimum Bis
  16. Polscy przedsiębiorcy rolni wspierani przez Unię Europejską wybierają ekologiczny gaz płynny Novatek

 

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator i Katalog Firm Drobiarskich 2017/2018 - 60zł  TUTAJ

Michał Szafryna

De Heus

 

Indyki wypijają dwa razy więcej wody niż konsumują paszy, dlatego też jakość wody, jak i jej dostępność to kluczowe czynniki, wpływające na efekty produkcji drobiarskiej. Zanieczyszczona woda negatywnie wpływa na zdrowie stada, wywołując choroby i zmniejszając jego produkcyjność, jednocześnie powodując konieczność zastosowania kosztownego leczenia.

Od czego zależy zdolność rozpłodowa indyków?

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski

AVICONS – Warszawa

 

Jankowski i Kozłowski (u Jankowskiego i in., 2012) podkreślają, że o wynikach rozpłodowego użytkowania indyków decyduje właściwe zestawienie stad reprodukcyjnych i warunki ich chowu. Ze względu na duże różnice w masie ciała miedzy indorami a indyczkami, skuteczna reprodukcja indyków może się odbywać tylko poprzez zastosowanie sztucznego unasieniania. Wg A. Horsting’a (za Cleare, 2009), współtwórcy jednego z pierwszych urządzeń do automatycznego unasieniania indyczek „sztuczna inseminacja polega na pobraniu wysokiej jakości nasienia od indorów i wprowadzenia go tak szybko, jak to możliwe do jajowodu indyczki”.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Lublin

 

Wole jest częścią przewodu pokarmowego charakterystyczna dla gromady ptaków. Stanowi cienkościenne uwypuklenie dalszej części przełyku, a służy zasadniczo do magazynowania i wstępnej obróbki pokarmu. Wole wypełniane jest treścią pokarmową wtedy, gdy dalsze odcinki przewodu pokarmowego (tj. żołądek mięśniowy) pozostają również wypełnione pokarmem. W wolu pokarm ulega nawilżeniu, a następnie jest przemieszczany do dalszych odcinków przewodu pokarmowego.

Dr inż. Katarzyna Sartowska

Rettenmaier Polska Sp. z o.o.

 

Włókno paszowe opisuje się jako pozostałości komórek roślinnych, które nie są rozkładane przez enzymy trawienne zwierząt. Wykorzystanie włókna paszowego (włókna surowego) w dawkach pokarmowych dla drobiu jest ciągle dyskutowane wśród specjalistów.

Marian Biegański

Indyk Lubuski

 

Skup indyków żywych w 2014 r. w Polsce wyniósł 380 tys. ton i był wyższy o 8,6% niż w roku poprzednim. Sprzedaż piskląt indyczych wyniosła 35 079 tys. szt. czyli aż o 12,8% więcej niż w roku 2013. Są to najwyższe wielkości w historii przemysłowej produkcji w Polsce. Był to rok dobry i ciekawy dla całej branży indyczej.

Anna Wilkanowska

Uniwersytet w Molise (Włochy)

 

Od lat mięso indycze jest, tuż po kurczaku i wieprzowinie, najbardziej popularnym w naszej kuchni. Duże zainteresowanie ze strony konsumentów tym gatunkiem mięsa wynika z kilku faktów. W pierwszej kolejności warto podkreślić jego aspekt dietetyczny, zdrowotny i przetwórczy. Mięso indycze to jedyny rodzaj mięsa, który spełnia wysokie wymagania, jakie przed produktami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego stawiają dietetycy propagujący zdrowy sposób odżywiania się. Wynika to zapewne z zalet mięsa indyczego, do których można zaliczyć specyficzny skład ciała indyków (więcej białka i znacznie mniej tłuszczu niż inne ptaki hodowlane).

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy