Zmieniające się nawyki żywieniowe konsumentów sprzyjają dalszemu rozwojowi branży drobiarskiej. W związku z tym produkcja mięsa z kurcząt rzeźnych wciąż ulega intensyfikacji, a Polska jest znaczącym graczem, nie tylko na rynku europejskim, ale także światowym. W Poultry International opublikowano ranking największych producentów mięsa z kurcząt brojlerów oraz jaj w Europie (Tabela 1 i Tabela 2). Pierwszą trójkę wśród producentów mięsa stanowią odpowiednio: LDC (Francja), MHP (Ukraina), Plukon Food Group (Niderlandy). Wśród polskich przedsiębiorców Grupa Cedrob uplasowała się na 14 miejscu (ubój 191 mln sztuk brojlerów rocznie), Animex na 16 (150 mln sztuk rocznie), Wipasz na 33 (80 mln sztuk rocznie), Drobex na 47 (36,5 mln sztuk rocznie). Natomiast w produkcji jaj czołowe lokaty przypadły: Avandardco (Ukraina), Avril Group (Francja), Eureden (Francja). W aktualnym rankingu dotyczącym produkcji jaj nie znalazł się żaden producent z Polski.
Tabela 1. 10 największych europejskich producentów mięsa z kurcząt rzeźnych
Tabela 2. 10 największych europejskich producentów jaj