Produkcja jaj w UE szacowana jest na 6945 tys. ton. Wg danych KE zebranych w opracowaniu Dashboard EGGS - MARKET SITUATION najwięcej jaj produkuje Francja (979 tys. ton) oraz Niemcy (967 tys. ton), a także Hiszpania (860 tys. ton) i Włochy (806 tys. ton). Holandia znajduje się na piątym miejscu (703 tys. ton) a Polska na 6 (642 tys. ton) pod względem masy wyprodukowanych jaj.
Więcej na temat produkcji drobiarskiej w najnowszym wydaniu Hodowcy Drobiu. Prenumeratę można zamówić tutaj Prenumerata HD.
Produkcja jaj w UE 2020, tys. ton | ||
Produkcja | Udział | |
Francja | 979 | 14 |
Niemcy | 967 | 14 |
Hiszpania | 860 | 12 |
Włochy | 806 | 12 |
Holandia | 703 | 10 |
Polska | 642 | 9 |
Pozostałe | 1989 | 29 |
Razem | 6945 | 100 |
źródło: Eggs - Market Situation |