O paszach nad Balatonem. Największe sympozjum paszowe w Europie Centralnej

1

W podsumowaniu ubiegłorocznego cyklu imprez hodowlanych nie może zabraknąć węgierskiego AIMS/AIRS. Na zaproszenie p. Krzysztofa Kloczkowskiego (AGROFEED Polska) wziąłem udział w największym sympozjum żywieniowców w Europie Centralnej AIMS/AIRS* w Siofok nad Balatonem (21-22 listopada 2023).

Wyjazd zorganizowany przez polski oddział węgierskiej firmy AGROFEED rozpoczęliśmy od zbiórki we Wrześni, skąd luksusowym autokarem wyruszyliśmy na południe, by na noc dotrzeć do uroczego kurortu nad Balatonem. Dwa słowa o uczestnikach – z zaproszenia p. Kloczkowskiego skorzystali w tym roku zarówno klienci firmy AGROFEED Polska jak i współpracownicy. Urokliwy Siofok nad Balatonem zachował dużo z klimatu, który pamiętają turyści spędzający przed laty wakacje na Węgrzech. Sympozjum zorganizowano w nowoczesnym centrum konferencyjnym Hotel Azur. Obszerne klimatyzowane sale z doskonałym nagłośnieniem i tłumaczeniem symultanicznym na kilka języków, plus doskonała baza hotelowa i kuchnia węgierska, o czym szczególnie przekonaliśmy się na uroczystym bankiecie na koniec pierwszego dnia sympozjum. Wszystkie te udogodnienia przygotowane by przyjąć blisko 700 uczestników.

2Tibor Csitkovics

Z samej liczby zarejestrowanych uczestników widać jak dużym przedsięwzięciem jest Sympozjum AIMS/AIRS. Równie duże wrażenie robi lista wykładów. Wystąpienia prelegentów podzielono na sesję ogólną oraz sesje tematyczne w taki sposób, że każdy uczestnik mógł znaleźć coś dla siebie. Wśród wykładowców „duże nazwiska” ze świata, w tym z Polski – Bartosz Kulig CJ z wykładem „Branched Chain Amino Acids (BCAA) interactions in Poultry”. Wśród uczestników również reprezentacja całego świata. Na mnie ogromne wrażenie robią zagraniczne kontakty AGROFEED – węgierska firma, która sprzedaje nie tylko w Europie, ale i wielu krajach Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji. Dlatego nie dziwi udział w sympozjum reprezentantów ponad 40 krajów. Nie dziwi też liczne grono partnerów wspierających organizację. Zarówno lokalnych, węgierskich jak i światowych marek.

3Karoly Dublecz

Tutaj jest dobry moment, żeby zwrócić uwagę na węgierski sposób myślenia o rolnictwie czy nawet szerzej o polityce. Tak, trudno uciec od polityki pracując w sektorze rolnym – najbardziej regulowanej części gospodarki europejskiej. Otóż jakkolwiek organizatorzy i uczestnicy sympozjum nie zaprzeczają istnieniu współczesnych, modnych trendów w hodowli (welfare, zero emision, non-antibiotic, bio, organic etc.), to jednak nie wahają się stawiać pytań o koszty wdrażania tych trendów. Jak słusznie zauważyli Tibor Csitkovics (AGROFEED) oraz dr Karoly Dublecz (MATE) czekają nas prawdziwe wyzwania, jakimi jest rosnąca populacja mieszkańców ziemi przy ograniczonych zasobach – Challenges and Opportunities. Przez ostatnie dekady udało się redukować zużycie pasz i zwiększać wydajność. Ale światowa populacja rośnie w błyskawicznym tempie (Tibor Csitkovics w wykładzie otwierającym przytoczył dane od 1967 z prognozą do 2100) i zupełnie zasadnym jest stawiać pytanie, czy wyżywimy ludzkość?

4Jerzsele Akos

W chwili, gdy piszę te słowa rolnicy EU mają ból głowy z powodu napływu tańszych surowców paszowych z Ukrainy, co wywraca dotychczasowe kalkulacje produkcji roślinnej i pasz. Trwają protesty rolników w Niemczech, Rumunii i w Polsce. Jednak generalnych, ogólnoświatowych trendów to nie zmieni – ludzi na ziemi jest coraz więcej i chcą oni jeść więcej i lepiej. Miażdżący pod tym względem był wykład doktora Zoltana Pachingera (Agri-Coins) pod tytułem „Zielona i zrównoważona rewolucja kontra ekonomia produkcji żywności”. Podsumowałbym „pięknoduchy kontra rzeczywistość”. Wszystkie wykłady z AIMS/AIRS będą dostępne u kolegów z firmy AGROFEED. Ten doktora Pachingera szczególnie polecam.

5Piero Agostini

Warto też śledzić postępy we wdrażaniu najnowszych trendów na innych rynkach. Specyficznym miejscem dla rozwoju rolnictwa jest Nowa Zelandia, niegdyś wełniane zaplecze Korony Brytyjskiej. Dziś znana z minimalnych ingerencji rządowych w produkcję rolną. Piero Agostini z nowozelandzkiej firmy Tegel Foods Ltd przytoczył szokujące dane: Wobec całkowitego przejścia na systemy free range (Tegel jest liderem dostaw mięsa i jaj z wolnego wybiegu) Nowa Zelandia cierpi na brak jaj konsumpcyjnych. Ten wyspiarski kraj ma pełną kontrolę przepływów towarów zza granicy – wszystko musi przejść przez porty, gdzie zostaje odnotowane. Jednocześnie oddalenie od innych krajów weryfikuje kosztami transportu opłacalność importu. Wykład p. Agostiniego poświęcony był wyzyskiwaniu z nowozelandzkich źródeł paszowych maksymalnych wydajności, by ograniczyć udział kosztownego importu. a wszystko to – przypomnijmy – przy utrzymywaniu wolnowybiegowego systemu chowu drobiu.

6Bartosz Kulig

Jak wspomniałem już wyżej sympozjum zostało podzielone tematycznie, tak by producenci bydła, drobiu i trzody chlewnej mogli skupić się na swoich specjalnościach. Wszelkie podziały zniesiono na uroczysty wieczorny bankiet. Dzięki węgierskiej kuchni i węgierskim napitkom szybko też zanikły bariery językowe, choć jak wiadomo język węgierski należy do najtrudniejszych na świecie. Przewidujący organizatorzy zaplanowali początek wykładów drugiego dnia sympozjum od 10:00. Dzięki temu poprzedni wieczór nie wpłynął na frekwencję.

Mimo zimowej aury cała grupa z Polski wróciła do kraju. Dziękuję p. Krzysztofowi Kloczkowskiemu za zaproszenie, a wszystkim obecnym i potencjalnym klientom firmy AGROFEED Polska gorąco polecam kolejną edycję sympozjum AIMS/AIRS.

* AGROFEED International Monogastric Symposium/AGROFEED International Ruminant Symposium

 

okl HD 2024 01

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 1/2024

Kup ten numer
Kup prenumeratę
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.