Produkcja mięsa wołowego w krajach UE w 2022 r. wyniosła 6639 tys. ton i była niższa o 159 tys. ton niż w 2020 r. Oznacza to 2,34% spadek. Jest to czwarty rok z rzędu, w którym notuje się obniżenie produkcji wołowiny.
We Francji, w kraju o wiodącej produkcji bydła mięsnego wyprodukowano o 63 tys. ton mniej tego gatunku mięsa w porównaniu z rokiem 2021 (-4,4%). W Niemczech spadek ten wyniósł aż 85 tys. ton (-7,9%). We Włoszech w 2022 r. doszło to nieznacznej obniżki produkcji wołowiny - 1 tys. ton. Hiszpania i Irlandia to z kolei kraje, które zwiększyły produkcję bydła na mięso. W przypadku Hiszpanii jest to wzrost o 16 tys. ton (+2,2%), a w przypadku Irlandii o 26 tys. ton (+4,53%).
Polska jako szósty producent mięsa wołowego w Europie obniżyła w ub.r. produkcję bydła do uboju, o 14 tys. ton (-2,62%).
Na obniżenie produkcji wołowiny w 2022 r. złożył się przede wszystkim spadek ilości ubijanych byków w wieku pow. 24 m-cy o 73 tys. ton (-3,2%), cieląt o 5 tys. ton (-2,94%), krów o 54 tys. ton (-2,58%), jałówek o 5 tys. ton (-0,45%) oraz bydła w wieku 8-12 m-cy o 14 tys. ton (-3,97%). Większych ubojów dokonano jedynie wśród byczków w wieku 12-24 m-cy o 5 tys. ton (+1,46%).
Sprawdź ceny skupu bydła: TUTAJ RAPORT
Więcej informacji o rynku mleka w magazynie Hodowca Bydła Odwiedź nas: Hodowca Bydła |