W całej UE gwałtownie rosną ceny tuczników. Ceny niższe o prawie 20% od średniej europejskiej płacone są za tuczniki w Danii, Holandii i w Irlandii. Natomiast z uwagi na brak prosiąt na rynku, drożeje materiał do wstawień. Rynek trzody staje się coraz bardziej interesujący dla polskich hodowców.
Średnia cena trzody chlewnej w klasie E płacona za 100 kg masy poubojowej schłodzonej (mps) w państwach członkowskich UE wyniosła w lutym 2023 r. 217,49 euro. W porównaniu do stycznia 2023 średnie ceny w krajach UE wzrosły aż o 14,71 euro/100 kg (+7,25%). Najdroższa wieprzowina jest obecnie z Bułgarii, gdzie kosztuje prawie 259 euro/100 kg oraz na Cyprze 241,57 euro/100 kg. Obecnie najtaniej mięso wieprzowe można kupić w Danii – za jedyne 170,67 euro/100 kg. Mniej niż 200 euro/100 kg tusz kl. E mps kosztuje także w Holandii, Irlandii oraz w Danii. Polska zajmuje 12 miejsce pod względem wysokości cen wieprzowiny w krajach UE28.
W ciągu roku średnie ceny trzody chlewnej w UE wzrosły o ponad 64%. W ciągu ostatniego roku najbardziej wzrosły ceny na Malcie (+100%), Litwie (+93), Łotwie (+85%), w Belgii (+83%) oraz w Polsce (+80%). W Hiszpanii, u największego producenta wieprzowiny w krajach UE ceny mięsa wzrosły o 50%, a u drugiego producenta w Niemczech wzrosły o 73% w ciągu roku.
W 14. tygodniu 2023 r. średnia cena 100 kg tuszy w klasie E w krajach UE kosztowało 236,97 euro/100 kg, czyli 16% więcej niż na początku roku. Wzrosły także ceny prosiąt, za które w tym okresie trzeba było zapłacić 87,39 euro/sztukę, czyli o 36% więcej niż na początku roku.
Więcej informacji w dwumiesięczniku:
Więcej informacji w magazynie Hodowca Trzody Chlewnej Odwiedź nas: HODOWCA TRZODY CHLEWNEJ |