Eksport mięsa wieprzowego poza granice UE jest coraz niższy. W ub. r. kraje europejskie kraje wyeksportowały 4 188,1 tys. ton tego gatunku mięsa, czyli o prawie 19% mniej niż w 2022 r. Najwięcej mięsa wieprzowego wyjechało w 2023 r. z UE do Chin – było to 1 189 tys. ton, co oznaczało że 28% wieprzowiny wyprodukowanej na terenie UE zostało zakupione przez ten duży kraj. Drugim klientem UE w zakresie mięsa wieprzowego i żywych świń jest Wielka Brytania, która w minionym roku kupiła 876 tys. ton tych produktów. Jej udział w zakupach wyniósł 21%. Trzecim krajem pod względem zakupionego w UE mięsa wieprzowego jest obecnie Japonia z 8% udziałem, czwartym Filipiny (7%), a piątym Korea (6%).
Prawie wszyscy najwięksi importerzy unijnej wieprzowiny dokonali w 2023 r. mniejszych zakupów. Chiny kupiły o 24% mniej tego produktu, Japonia o 21%, Filipiny o 30%, Korea o 14%, a Stany Zjednoczone o 23% mniej. O 1,5% zwiększyły się natomiast wysyłki mięsa wieprzowego do Wielkiej Brytanii. Zdecydowanie większych zakupów dokonał w UE Wietnam – jest to wzrost o 32%. Najwięcej wieprzowiny eksportują Hiszpanie. W całym 2023 r. było to 1308,5 tys. ton – 31,1%. Holendrzy są odpowiedzialni za 17,6% eksportu, a Dania za 14,3%, Niemcy eksportują 7,7%, Francja 6,5%, a Polska 5,9% unijnej wieprzowiny poza granice Wspólnoty.
Unijny handel mięsem wieprzowym i żywymi zwierzętami, tony (wg wagi produktu)
Pierwszy kwartał 2024 również nie był korzystny dla unijnych eksporterów wieprzowiny – w tym okresie doszło do kolejnych obniżek w wysyłkach tego gatunku mięsa (-8,35%). Prawie o 23% zmniejszyły się dostawy do Chin, o 2% do Wielkiej Brytanii, o 15% do Japonii, a o 16% do Australii. Więcej mięsa powędrowało jednak do innych krajów azjatyckich, a mianowicie do Filipin, Korei Południowej oraz do Wietnamu.
Unijny handel mięsem wieprzowym i żywymi zwierzętami, tony (wg wagi produktu)
Import mięsa wieprzowego i żywych zwierząt do UE w 2023 r. wyniósł 164,7 tys. ton. Było to o 10,5% mniej niż w roku 2022 r. Najwięcej mięsa wieprzowego UE sprowadza z Wielkiej Brytanii – w omawianym okresie było to 107 tys. ton (65,5% całości mięsa wieprzowego sprowadzanego do Unii). Ze Szwajcarii import wyniósł 24 tys. ton (14,7%). W 2023 r. znacząco wzrósł import wieprzowiny ze Szwajcarii (+19%) oraz z Chile (+197%). Mięso wieprzowe jest sprowadzane do krajów UE także z Norwegii i Serbii. Import wieprzowiny z Ukrainy wyniósł 3344 ton i wzrósł o 221 ton w porównaniu do roku 2022 (+7,1%). Udział Ukrainy w strukturze sprowadzanej do UE wieprzowiny wyniósł za rok 2023 – 2%.
Zakupy świń i ich mięsa w I kwartale 2024 do krajów EU wyniosły 39,0 tys. ton. Było to mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego o 3,3%. Znacznie zmalały dostawy mięsa ze Szwajcarii (-36%) oraz z Serbii (-75%). Natomiast wzrosło znaczenie Chile w strukturze importerów wieprzowiny na rynki europejskie. Przez pierwsze trzy miesiące 2024 roku UE sprowadziła 875 ton mięsa wieprzowego z Ukrainy, a udział tego kraju w całkowitym imporcie wieprzowiny za I kwartał wyniósł 2,24%
Dane za I kwartał 2024 r.