Jest dobra wiadomość! Kraje, które zamknęły swoje granice w związku z wystąpieniem na terenie Polski ptasiej grypy, powoli otwierają się na nasze produkty drobiowe. 17 kwietnia władze Singapuru poinformowały o ponownej możliwości sprzedaży jaj, produktów jajecznych oraz przetworów z mięsa i jaj z Polski. Nastąpiło także uproszczenie zasad dostępu do rynku singapurskiego dla przetworów z mięsa (drobiowego, wieprzowego, wołowego) oraz przetworów z jaj poprzez wprowadzenie możliwości zatwierdzania zakładów do eksportu na zasadzie pre-listingu.Intensyfikacja prac w dostępie do rynku Singapuru przyczyniła się do tego, że wkrótce polscy producenci wymienionych produktów będą mogli sprzedawać je na tamtym rynku.
Aktualnie trwają prace nad uzgodnieniem odpowiednich wzorów świadectw zdrowia, co umożliwi eksport.
Wcześniej ograniczenia importowe zniósł Kuwejt.
źródło: GIW, Warszawa