151 tys. ton mięsa indyczego rocznie produkuje farma indyków w regionie Penza w Rosji! Cherkizovo i Krasnobor to kolejne 70 tys. ton! Rosja ma szansę stać się drugim co do wielkości producentem indyków na świecie i jednym z największych eksporterów, ponieważ kilku potentatów rolnych decyduje się teraz na duże inwestycje w ten segment.
W 2020 r. rosyjska produkcja mięsa indyczego wzrosła o 20,7% w porównaniu z poprzednim rokiem, do prawie 330 tys. ton - wynika z badań przeprowadzonych przez moskiewską firmę konsultingową Agrifood Strategies. Łączne przychody producentów indyków w Rosji przekroczyły 50 mld rubli (2,6 mld zł). Ta branża drobiarska wykazuje najsilniejsze tempo wzrostu spośród wszystkich segmentów rosyjskiego przemysłu hodowlanego i prawdopodobnie tempo jej rozwoju pozostanie niezmienione przez kilka kolejnych lat. Uważa się również, że jest to drugi, po produkcji mleka, najbardziej atrakcyjny segment inwestycyjny. Agrifood Strategies prognozuje, że krajowa produkcja indyka w Rosji utrzyma stabilny wzrost, osiągając 400 tys. ton w 2021 r., 550 tys. ton w 2025 r. i 600 tys. ton w 2030 r.
Więcej na temat produkcji indyków w Rosji w unikalnym artykule przygotowanym
specjalnie dla kwartalnika Indyk Polski przez Vladislawa Vorotnikowa.
Przeczytaj także: Straty w pogłowiu indyków w Polsce.