Od 1967 roku czerpiemy z tradycji zachowując rzemieślniczy charakter naszych wędlin wykorzystując najnowszą technologię i opakowania. Nasza firma mieści się w sercu Wielkopolski, nieopodal Wielkopolskiego Parku Narodowego, z dala od zgiełku i zanieczyszczeń.
Lata ciężkiej pracy i trafnych inwestycji doprowadziły firmę do miejsca w którym dzisiaj się znajduje. Jesteśmy jednym z największych polskich dostawców mięsa indyczego. Dzisiaj nasza firma posiada 3 solidne filary:
- Po pierwsze, potencjał produkcyjny – własny zespół, technologia, infrastruktura.
- Po drugie, silna orientacja na ekologię – zrównoważony rozwój, niezależność energetyczna.
- Po trzecie, konsekwentne zarządzanie jakością – pełna integracja „od pola do stołu”.
Dysponujemy dużym potencjałem w zakresie uprawy zbóż, własną wytwórnią pasz zapewniającą pasze dla własnej hodowli indyków, własnym ubojem i rozbiorem mięsa i na samym końcu konfekcją oraz przetwórstwem mięsa indyczego. Realizujemy surowe wyroby mięsne, produkty parzone, wędzone, długo dojrzewające, convenience czy wolno gotowane. Park maszynowy pozwala nam również między innymi na plastrowanie wędlin oraz pakowanie naszych wyrobów w próżni oraz w atmosferze ochronnej (w szerokiej gamie opakowań ściśle dostosowanych do wymagań rynku).
Od wielu lat efektywnie współpracujemy z największymi sieciami handlowymi i dystrybucyjnymi w kraju i za granicą – realizujemy wysokie standardy współpracy, regularnie poddajemy się audytom. Rozwijamy nasz serwis usług związany z obsługą sieci i marek własnych.
Dzisiaj jesteśmy jak doskonale naoliwiony, precyzyjny mechanizm o znaczącym potencjale.
Z powodzeniem obsługujemy rynek krajowy oraz sporo rynków zagranicznych. Można także powiedzieć, że Wielkopolski Indyk to firma kompletna.
Jesteśmy polską firmą rodzinną, świadomą, od lat dążącą do niezależności energetycznej oraz jak najmniejszego, negatywnego oddziaływania na środowisko naturalne.
Posiadamy własną biogazownię, farmę paneli fotowoltaicznych oraz własną oczyszczalnię ścieków.
Mamy potencjał, wiedzę i unikatowe doświadczenie.
Już jakiś czas temu firma zdecydowała się wprowadzić nową markę producencką „Wielkopolski Indyk” składającą się z nowych linii produktowych precyzyjnie wpisujących się w aktualne trendy żywieniowe i ekonomiczne.
Skupiamy się na wyselekcjonowanym asortymencie sprofilowanym w czterech liniach produktowych:
- „Na śniadanie” dedykowana linia wybranych wędlin do codziennej konsumpcji;
- „Specjały indycze” linia produktowa obejmująca ciekawe, unikatowe wędliny takie jak bekon, pastrami czy wybór salami – wszystko z mięsa indyczego;
- „Wolno gotowane” wybór doskonale znanych mięs przygotowanych metodą sous vide, soczystych, aromatycznych, oczywiście z mięsa indyczego – klasa sama dla siebie;
- produkty convenience – mrożone i chłodzone; wybór produktów panierowanych – popularnych stripsów, nuggetsów i innych tego typu produktów.
Indyk jest nietypowym (niszowym) ptakiem, ale również bardzo wyjątkowym – dlatego naszym głównym celem jest w dalszym ciągu uświadamianie naszych klientów o jego walorach oraz dostarczanie smacznych produktów na stoły naszych klientów. Gwarancję jakości możemy zapewnić dzięki m.in. nadzorowi nad całym procesem produkcyjnym od uprawy zbóż, poprzez mieszanie pasz, hodowlę indyków i na końcu produkcję mięsa oraz wyrobów gotowych. Nie bez znaczenia jest także dobra, rzeczowa współpraca z naszymi dostawcami, dlatego w związku z wyraźnym wzrostem popytu na mięso i przetwory z mięsa indyczego produkowanego przez nas, firma podjęła decyzję o dodatkowej kontraktacji żywca indyczego od hodowców zewnętrznych, których zapraszamy do współpracy.
Podsumowując, jesteśmy zadowoleni z tego roku, niemniej nie popadamy w samozadowolenie, wiemy co mamy robić w najbliższym czasie. Mamy przyjętą strategię długoterminową, którą konsekwentnie realizujemy mimo wielu przeszkód. Widzimy, że się ona sprawdza, także z optymizmem patrzymy w przyszłość. Nowy rok jest dla nas kolejną szansą, którą zamierzamy maksymalnie wykorzystać.