Według danych zebranych przez Komisję Europejską produkcja wołowiny w br. zmniejszy się o ok. 1%, eksport żywych zwierząt do krajów niezrzeszonych w UE wzrośnie o 2%, tak samo wołowiny (2%). Natomiast import wołowiny zwiększy się o 10%, a import żywych zwierząt utrzyma się na stosunkowo niskim poziomie. W grudniu 2017 r. pogłowie bydła w UE było o 0,8% niższe niż w grudniu 2016 r. i dotyczyło wszystkich rodzajów bydła. Rezultatem zmniejszenia unijnej produkcji wołowiny będzie najprawdopodobniej spadek podaży krów. W krajach Europy Wschodniej i Hiszpani można oczekiwać wzrostu produkcji, jednakże nie zrekompensuje to spadków u pozostałych unijnych dostawców wołowiny. W okresie styczeń-luty br. skupiono 68,8 tys. ton bydła (wagi żywej), co stanowi wzrost o 6,7% w porównaniu z rokiem poprzednim. Średnia cena skupu bydła w tym okresie wyniosła 6,52 zł/kg i była wyższa o 4,3% niż przed rokiem. Cena skupu młodego bydła w lutym 2018 r. wyniosła 6,62 zł/kg i była o 3,8% wyższa niż w roku poprzednim, a także o 2,6% niższa niż w styczniu 2018 r.
W handlu detalicznym w okresie styczeń-luty 2018 r. mięso wołowe zdrożało o 3,9%, a cielęce o 2,9% w porównaniu do okresu analogicznego w 2017 r.
Żródło: Rynek Rolny