Składniki pasz warunkują zdrowie zwierząt, które z kolei przekłada się na zdrowie ludzi. Kluczem do poprawnego i wydajnego żywienia zwierząt gospodarskich są nowoczesne i kompleksowe pasze. Dziś już wiadomo, jak ważne są dodatki paszowe, czyli suplementy prawidłowej diety. To dzięki nim bydło, trzoda chlewna i drób otrzymują mikroelementy i właściwe rodzaje białka potrzebne do zapewnienia dobrobytu hodowli. Na szczycie dodatków paszowych znajdują się drożdże i produkty bazujące na ścianach komórkowych żywych komórek.
Dodatki do pasz, czyli warunek zdrowego i nowoczesnego żywienia
Suplementacja dodatków naturalnych w żywieniu zwierząt hodowlanych jest tak samo istotna jak witaminy i mikroelementy w diecie dla ludzi. W przypadku rogacizny, tucznika i ptactwa domowego największy akcent kładzie się na:
- lepszą jakość mięsa,
- odpowiednią ilość mleka, jaj, ewentualnie pierza,
- wyższą odporność,
- lepszą produkcję,
- przyrost masy ciała,
- wykorzystanie paszy – od którego zależą wszystkie powyższe.
Dzięki staraniom instytucji europejskich dodatki pochodzenia naturalnego są i będą jednym z najważniejszych czynników zdrowej i odpowiedzialnej hodowli.
Dodatki do pasz – podział
Do trzech największych grup zwierząt hodowlanych zalicza się:
- bydło
- trzodę chlewną,
- drób.
Każda z wymienionych grup ma inne potrzeby żywieniowe i hodowana jest ze względu na inne walory. Jednakże oczekiwania od prawidłowej diety są spójne. Dodatki do pasz:
- podnoszą jej wydajność,
- poprawiają smak,
- regulują ilość niedojadów,
- optymalizują koszty żywienia.
Celem odpowiedniej suplementacji jest:
dla bydła:
- ochrona zdrowia,
- wsparcie układu trawiennego,
- usuwanie toksyn z organizmu,
- poprawa jakości mleka i mięsa,
- zwiększenie produkcji,
dla trzody:
- ochrona zdrowia,
- poprawa strawności,
- poprawa jakości mięsa,
- zwiększenie produkcji,
dla drobiu:
- pozytywny wpływ na zdrowie,
- niszczenie powszechnie występujących pasożytów (działanie kokcydiostatyczne),
- wzrost jakości mięsa i jaj,
- większa produkcja.
Każdy czynnik ma duże znaczenie, jednak w rozporządzeniach organizacji europejskich i lekarzy weterynarii wyraźnie podkreślana jest rola ochrony zdrowia zwierząt, która jest najważniejsza dla zdrowia ludzi. Jest to jeden z powodów, dla których naturalne produkty, szczególnie te oparte na drożdżach, odgrywają tak doniosłą rolę w dodatkach do pasz.
Jaką rolę odgrywają dodatki do pasz?
Naturalne dodatki do pasz pełnią w żywieniu zwierząt następujące funkcje:
- technologiczne (wpływają na fizyczne aspekty paszy, zalicza się do nich np. konserwanty, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości),
- sensoryczne (oddziałują na poprawę walorów, są to np. aromaty i barwniki),
- dietetyczne (służą wzbogaceniu paszy o istotne elementy, np. witaminy, mikroelementy, aminokwasy),
- zootechniczne (mają znaczenie dla jakości zdrowia zwierząt, np. probiotyki, prebiotyki, enzymy, substancje polepszające strawność),
- kokcydiostatyki, histomonostatyki i inne dodatki hamujące rozwój pasożytów.
Rozwój badań nad zastosowaniem drożdży wskazuje, że mogą one spełniać większość wymienionych tu funkcji.
Dodatki paszowe marki Fubon
Dodatki paszowe marki Fubon® od jednego z największych producentów na świecie, firmy Angel Yeast Co., to suplementy szczególnie poszukiwane na rynku ze względu na najwyższą jakość. Warto wymienić produkty polecane świadomym hodowcom.
Drożdże selenowe – budują miejsca aktywnych enzymów. Selen w diecie krów działa antyoksydacyjnie i wspomaga usuwanie toksyn, również metali ciężkich.
Aktywne suche drożdże paszowe – stanowią nawet 50% białka w diecie zwierząt, dzięki czemu dostarczają aminokwasów. Są świetną alternatywą dla mączek mięsno-kostnych. Pozytywnie wpływają na procesy zachodzące w żwaczu. Ponadto mogą pełnić funkcje probiotyczne i prebiotyczne.
Ściany komórkowe drożdży – naturalny substytut antybiotyków zwłaszcza tam, gdzie stosowanie leków jest zabronione.
MOS – czyli mannooligosacharydy, polisacharydy drożdżowe o działaniu prebiotycznym, a więc pobudzają florę jelitową do produkcji pożytecznych bakterii. Ponadto doskonale wiążą związki i pierwiastki toksyczne.
Betaglukan (β-glukan) drożdżowy – polisacharyd drożdżowy, który stymuluje działanie układu immunologicznego. Niedawne badania wykazały też, że betaglukany wpływają korzystnie na przyrost masy ciała, są więc świetną alternatywą antybiotykowych stymulatorów wzrostu.
Mycotoxin Binder – preparat drożdżowy wychwytujący i wiążący toksyny (dzięki czemu nie przedostają się do krwioobiegu).
Bacillus Licheniformis oraz Bacillus Subtilis – szczepy bakterii odgrywające szczególną rolę w hodowli drobiu, wykazujące działanie probiotyczne i wspomagające wzrost zwierząt.
Drożdże piwowarskie – bogate źródło witamin, aminokwasów i enzymów, a ponadto źródło wysokowartościowego białka. W przypadku brojlerów i niosek poprawiają jakość mięsa i jaj.
GroPro – specjalny dodatek do karmy dla zwierząt młodych i domowych. Dedykowana mieszanka poprawia pracę jelit, smak paszy i karmy, a także stymuluje układ odpornościowy.
Choć rola drożdży i składników od nich pochodzących jest niemożliwa do przecenienia, to lekarze weterynarii sygnalizują potencjalnie ogromny problem, a mianowicie pochodzenie suplementów. Jakość dodatków paszowych ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i życia zwierząt hodowlanych – właśnie z tego powodu firma Cortex Chemicals jest dystrybutorem produktów, które zdobyły uznanie na całym świecie.
Dlaczego hodowla oparta na antybiotykach jest tak niebezpieczna?
Zadaniem antybiotyków jest likwidowanie bakterii – zarówno pożytecznych, jak i szkodliwych. Bardzo często jest to jedyny sposób na wyleczenie człowieka, zwierzęcia i całej populacji.
Od kilkudziesięciu lat obserwuje się jednak bardzo niepokojące zjawisko określane jako antybiotykoodporność. Oznacza ono nabytą niewrażliwość mikroorganizmów na działanie określonych substancji czynnych. A należy przypomnieć, że celem antybiotyków jest niszczenie bakterii, które nie wykazują odporności. Efekty tego są bardzo poważne.
Według danych z sanepidu antybiotykoodporność to jedno z dziesięciu największych zagrożeń światowego zdrowia publicznego. W praktyce oznacza to, że co roku z tego powodu od kilkudziesięciu tysięcy do kilkuset tysięcy osób. Około 80% z nich dałoby się wyleczyć, gdyby nie wcześniejsze nadużywanie antybiotyków.
Nie da się określić, w jaki sposób antybiotyki obecne w organizmach zwierząt hodowlanych wpływają na odporność u ludzi. Część badaczy uważa jednak, że właśnie przez nadużywanie antybiotyków w hodowli może dochodzić do uodpornienia się bakterii na kolejne generacje leków.
Przyszłość hodowli to naturalne dodatki do pasz
Regulacje prawne bardzo często stają się początkiem nowych trendów. Jednak dopiero rosnąca świadomość hodowców sprawia, że trend rozwija się w ogólnoświatowy standard. Dodatki paszowe z drożdży to właśnie słuszny, bezpieczny i zdrowy standard.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom hodowców bydła, trzody i drobiu, firma Cortex Chemicals poleca bardzo wysokiej klasy dodatki do pasz na bazie żywych komórek drożdży. Jako wyłączny przedstawiciel Angel Yeast Co. na Polskę gwarantujemy dobre ceny, pełną dostępność produktów, a także doradztwo.
Dodatki paszowe oferowane przez naszego partnera biznesowego produkowane są w standardzie GMP+, co oznacza, że każdy etap produkcji, magazynowania i transportu dodatków został starannie przebadany przez niezależną organizację, a całość uzyskała potwierdzenie najwyższej jakości.
Zapraszamy do kontaktu z naszymi przedstawicielami w celu otrzymania dedykowanej oferty.