Właściwy transport mięsa. Cały proces krok po kroku

Transport wszelkich produktów spożywczych, transport i przechowywanie wymagają przestrzegania szeregu zasad. Ponadto warunki są obowiązkowe dla tego rodzaju transportu, ponieważ bezpośrednio od tego zależy bezpieczeństwo produktów spożywczych, a co za tym idzie, zdrowie osób kupujących te produkty mięsne.

Każdy rodzaj produktu mięsnego wymaga określonych warunków przechowywania, które należy wziąć pod uwagę podczas transportu. Gdy na zewnątrz robi się gorąco, transport mięsa i wszelkiego rodzaju produktów mięsnych staje się trudniejszy. Przecież pod wpływem wysokich temperatur żywność szybko się psuje. W przypadku niezastosowania się do zaleceń przewoźnik naraża się na ryzyko, że po prostu nie dostarczy przewożonego ładunku w odpowiedniej jakości, co będzie obarczone stratami finansowymi.

Wiele firm ma problemy z organizacją transportu i pozyskaniem niezbędnego sprzętu do przewozu mięsa. Dlatego często uciekają się do korzystania z zewnętrznych firm transportowych i przewoźników. Aby znaleźć przewoźnika wysokiej jakości, spełniającego wszystkie zasady i idealnie odpowiadającego Twoim potrzebom, polecamy skorzystanie z Platforma LardiTrans. Jest to platforma logistyczna, która działa na terenie całej Eurazji i pomaga setkom firm znaleźć dla siebie przewoźników. Tutaj możesz zapoznać się z ofertami przewoźników i firm, skorzystać z dodatkowych funkcji takich jak ubezpieczenie, śledzenie ładunku i wiele innych. LardiTrans jest prawdopodobnie najlepszą platformą logistyczną, czego dowodem jest jej ogromny sukces od ponad 20 lat.

Mieso1jpg

Rodzaje przewożonych produktów

Transport mięsa, który odbywa się pomiędzy obszarami zaludnionymi, można podzielić na następujące rodzaje:

  1. Ciepłe lub świeże;
  2. Chłodzony;
  3. Schłodzony;
  4. Częściowo zamrożone;
  5. Mrożony.

Warto zastanowić się nad każdym typem osobno.

  • Świeże mięso to mięso, które pozostaje świeże nie dłużej niż 1,5 godziny po uboju. Temperatura mięsa waha się od 0 do +15 stopni. Aby dostarczyć ten rodzaj mięsa, niezbędny będzie specjalny transport – chłodnia-transporter tusz;
  • Schłodzone mięso ma miejsce wtedy, gdy na jego powierzchni utworzyła się już skórka, a od uboju minęło kilka godzin. Mięso takie transportuje się głównie zimą. Jednak czas dostawy jest ograniczony. Temperatura schłodzonego mięsa nie przekracza +4 stopni. Transport mięsa schłodzonego odbywa się wyłącznie na krótkie odległości;
  • Mięso mrożone charakteryzuje się większą stabilnością przy długotrwałym przechowywaniu w porównaniu do innych rodzajów mięsa. Stabilność tę zapewnia fakt, że produkt spożywczy jest częściowo zamrożony;
  • Aby zapobiec mikrobiologicznemu psuciu się produktów mięsnych, zamraża się je do temperatury około -8 stopni. Zamrożone mięso można transportować na duże odległości bez obawy, że się zepsuje.

Wybór pojazdu

Transport produktów mięsnych, jak każdy inny rodzaj ładunku, wiąże się z etapem przygotowawczym, podczas którego niezbędny jest wybór odpowiedniego pojazdu. Warto od razu powiedzieć, że nie każda ciężarówka nadaje się do transportu mięsa.

Do transportu mięsa i przetworów mięsnych można używać następujących typów pojazdów:

  1. Ciężarówki wyposażone w specjalne poprzeczki. Dzięki tej konstrukcji możliwy jest transport całych tusz bydlęcych;
  2. Lodówki przeznaczone do transportu mięsa drobiowego, króliczego i produktów odkostniania mechanicznego;
  3. Specjalne samochody izotermiczne przeznaczone do transportu mięsa schłodzonego, a także mięsa świeżego w okresie zimowym.

Nadwozie pojazdu służącego do dostawy mięsa musi zostać opieczętowane po załadunku towaru. Procedurę tę musi przeprowadzić nadawca towaru. Należy przestrzegać zasad transportu mięsa.

Przygotowanie transportu

Pojazd, który będzie używany do dostawy żywności, ma być wstępnie dezynfekowany. Procedurę tę należy przeprowadzić skutecznie. Tylko wtedy ryzyko skażenia bakteriologicznego produktów mięsnych zostanie zminimalizowane.

Warto także zadbać o to, aby nadwozie pojazdu było wyposażone w środki techniczne umożliwiające kontrolę wilgotności i temperatury transportu mięsa. Przed przystąpieniem do załadunku mięsa należy upewnić się, że temperatura jest na odpowiednim poziomie, sprawdzić także, czy specjalne urządzenia chłodnicze działają prawidłowo oraz czy wentylacja działa niezawodnie.

Pakowanie różnego rodzaju transportowanych produktów

Bardzo ważne jest prawidłowe pocięcie tusz mięsnych przed ich transportem. Eksperci zalecają wykonanie następujących czynności:

  • wołowinę należy pokroić na ćwiartki;
  • wieprzowinę lepiej przewozić w półtuszach, można też przewozić ją w całych tuszach, tylko bez głowy;
  • jagnięciny nie należy kroić i dzielić na części;
  • małe zwierzęta domowe (króliki, drób) przewożone są w całości, tusze w postaci zamrożonej, należy je pakować w pudła lub pudła.

Następnie mięso należy przykryć folią polimerową. Tace polipropylenowe najczęściej wykorzystywane są do transportu mięsa podzielonego na małe kawałki, które najczęściej sprzedawane jest w sklepach. Są już pakowane i pakowane w fabrykach.

Umieszczenie

Podczas transportu mięsa należy przestrzegać szeregu zasad. Należy pamiętać, że wędlin, a także mięs schłodzonych nie można przewozić z innymi rodzajami żywności. Z tyłu ciężarówki nie można przechowywać zarówno produktów chłodzonych, jak i mrożonych. Jeżeli na zewnętrznej powierzchni mięsa znajduje się lód lub śnieg, nie wolno go transportować.

Zamrożone produkty mięsne układane są w stosy w korpusie i należy zadbać o szczelne ułożenie przewożonego ładunku. Ważne jest, aby zapewnić optymalną wentylację. Jeśli nie można ciasno załadować produktów mięsnych, należy zadbać o dobre i pewne zamocowanie, aby nie przemieszczały się swobodnie po ciele.

Zaleca się umieszczanie dużych, schłodzonych zwłok zwierzęcych w zabudowie pojazdu na specjalnych paletach, dopuszczalne jest także stosowanie zawieszeń na poprzeczkach. Ta metoda będzie wymagała haczyków.

Cechy procesu dostawy

Aby skutecznie zorganizować transport dowolnego ładunku, konieczne będzie wydanie szeregu dokumentów towarzyszących. Oprócz wyżej wymienionego paszportu sanitarnego należy wystawić list przewozowy. Do każdej przesyłki należy wystawić paszport weterynaryjny. Ważne jest, aby zapobiegać transportowi mięsa razem z innymi produktami spożywczymi.

Aby zachować mięso, ważne jest, aby urządzenia chłodzące działały na odpowiednim poziomie i utrzymywały zadaną temperaturę przez cały czas podróży.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.