Produkcja mięsa drobiowego ogółem spadła w Polsce, po pierwszych dwóch miesiącach roku prawie o 10,5%! U wszystkich dużych producentów w okresie styczeń-luty 2021 nastąpiły spadki ubojów. W Polsce spadek ten był najwyższy wśród krajów znajdujących się w Top-10 producentów drobiu w Europie. Największy spadek ubojów, wystąpił w indykach - prawie 23%. Kaczek ubiliśmy mniej o 11,17%, a kurcząt rzeźnych -7,94%. W Turcji w dwóch pierwszych miesiącach roku ubito o 7,26% mniej drobiu, a we Włoszech -6,77%. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ocenia, że gdyby nie dramatyczna sytuacja związana z występowaniem w Polsce ognisk ptasiej grypy, produkcja mięsa brojlerów kurzych bardzo szybko wróciłaby do dawnych trendów ze względu na wysoką cenę żywca. Jeszcze większych spadków możemy się spodziewać w kolejnych miesiącach, gdyż w okresie marzec-maj dokonano utylizacji i prewencyjnego uboju wielu sztuk drobiu - w tym kurcząt brojlerów (z czym nie mieliśmy do czynienia kilka miesięcy temu). Zdaniem Izby kluczowe będzie także drugie półrocze. Z jednej strony producenci będą chcieli nadrobić stracony czas, z drugiej strony wydaje się, że warunki rynkowe mogą być całkowicie odmienne od tych dzisiejszych.
źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Poznań