Kolejne podwyżki cen skupu drobiu rzeźnego. Kurczęta brojlery w kolejnym tygodniu maja (17-23.05) kosztowały w skupie 4,02 zł/kg, było to 3 grosze więcej niż przed tygodniem, 24 grosze więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku było to więcej o 1 zł, czyli o 33%. Pamiętajmy jednak, że ceny rok temu – od połowy kwietnia do połowy maja – były najniższe od kilku lat i oscylowały poniżej 3,00 zł.
Aktualne ceny skupu drobiu rzeźnego i elementów drobiowych w naszej zakładce: Ceny skupu drobiu rzeźnego
Cena indyczki w tygodniu 17-23 maja wyniosła 6,24 zł/kg i była nadal wyższa od ceny indora (sic!) – tym razem o 6 groszy. Cena skupu indyczki jest obecnie wyższa o 43,8% niż rok wcześniej, a indora o 36,1%.
Ceny skupu kaczek, które w omawianym okresie wyniosły 4,87 zł/kg są wyższe od cen sprzed tygodnia o 11 groszy, sprzed miesiąca o 12 groszy i o 61 groszy wyższe niż rok temu (+14,3%)
Wzrosły także ceny sprzedaży wszystkich elementów drobiowych. W porównaniu do cen sprzed tygodnia najbardziej wzrosły ceny filetów z piersi indyka i podudzia z indyków – o 3,4% i 7,3%. W porównaniu do cen sprzed miesiąca notowania elementów mięsa drobiowego wzrosły od 6,5% do 15,8%. Obecnie tuszki kurcząt patroszonych bez szyi kosztują 6,88 zł/kg. Jest to więcej o 2,8% niż przed tygodniem, 6,3% niż przed miesiącem oraz 59,6% niż przed rokiem. Filety z piersi kurczaka kosztują 14,92 zł/kg i osiągnęły cenę wyższą o 9,5% niż przed miesiącem i o 35,6% niż przed rokiem. Filety z piersi indyczej kosztują 18,99 zł/kg – 13% więcej niż przed miesiącem i o 37% więcej niż przed rokiem. Skrzydła z indyka są droższe o 10,7% niż przed miesiącem i o 60% niż rok temu. Udźce osiągnęły cenę 12,53 zł/kg i są droższe o ponad 66% od ceny z zeszłego roku.