Polska jest szóstym producentem jaj w Europie. W 2020 r. wyprodukowaliśmy 642 tys. ton jaj, co stanowiło 9% całkowitej produkcji jaj w UE27. Według danych KE 48% kur utrzymywanych jest w systemie klatkowym - najwięcej w Polsce (81%) oraz w Hiszpanii (77%). Niemcy utrzymują jedynie niecałe 6% kur w systemach klatkowych. KE podaje także, że Niemcy posiadają największą liczbę kur niosek - w 2020 roku liczba stanowisk dla kur wyniosła 56,3 mln, na drugim miejscu jest Polska, która użytkuje 50,2 mln kur niosek, a na trzecim Francja 48,3 mln sztuk kur niosek. Polska jest także największym producentem jaj wylęgowych, stąd duże dysproporcje między produkcją jaj konsumpcyjnych a liczbą stanowisk dla kur. Ten rok będzie dramatycznie jednak różny od 2020. Począwszy od listopada 2019 r. likwidacji uległo ponad 8 mln kur niosek w różnym wieku. Obecnie trwa proces odbudowy stad.
Więcej danych dotyczących produkcji drobiu i jaj oraz sytuacji popytowo-podażowej w naszym najnowszym wydaniu Hodowcy Drobiu. Prenumeratę można zamówić tutaj.
źródło: EGGS - MARKET SITUATION - DASHBOARD
Produkcja jaj w UE27 w 2020 r., tys. ton
Produkcja | Udział, % | |
Francja | 979 | 14 |
Niemcy | 967 | 14 |
Hiszpania | 860 | 12 |
Włochy | 806 | 12 |
Holandia | 703 | 10 |
Polska | 642 | 9 |
Pozostałe | 1989 | 29 |