Import mięsa drobiowego do Polski w okresie styczeń-maj 2021 roku wyniósł 24 912 ton i był wyższy o 14% niż w roku 2020. W ujęciu wartościowym było to o 18,5% więcej. Najwięcej mięsa tego gatunku importujemy z Niemiec. W ciągu pięciu pierwszych miesięcy było to 48% całkowitej ilości mięsa drobiowego sprowadzonego do kraju. Znaczenia w imporcie mięsa drobiowego nabrała także Ukraina, która w omawianym okresie sprzedała nam ponad 2 tys. ton mięsa drobiowego, co oznacza ponad 8% udział w całkowitej ilości sprowadzonego mięsa drobiowego. Sprowadzamy także mięso z Węgier oraz z Włoch. W pierwszych dwóch miesiącach 2021 r. nie importowaliśmy drobiu z Ukrainy w ogóle, ze względu na zakaz wprowadzony przez władze UE związany z wystąpieniem na terenie tego kraju ognisk ptasiej grypy. W marcu przyjechało do nas z tego kraju 135 ton mięsa drobiowego, a w kwietniu już 935 ton.
W rezultacie dodatni bilans handlu mięsem drobiowym spadł o niecałe 2%, a w wartości sprzedaży wzrósł o ponad 2,5%.
Więcej na temat produkcji drobiarskiej w najnowszym wydaniu Hodowcy Drobiu. Prenumeratę można zamówić tutaj Prenumerata HD.
Import mięsa drobiowego z Ukrainy do Polski w 2021 r., tony | |
Styczeń | 0 |
Luty | 0 |
Marzec | 135 |
Kwiecień | 935 |
Maj | 1160 |
Razem | 2095 |
Udział w imporcie , % | 8,41 |