Ceny skupu drobiu rzeźnego w tygodniu 14-20.03.2022 r. w porównaniu z notowaniami z poprzedniego tygodnia po raz kolejny wzrosły. Najbardziej zdrożały kurczęta brojlery o 30 groszy (+6,3%) oraz indyczki o 23 grosze (+3,3%). Indory zdrożały o 4 grosze a kaczki o 11 groszy.
W porównaniu do cen sprzed miesiąca są to ceny wyższe o 2,8-13,7%.
Na rynku elementów drobiowych w ciągu ostatniego tygodnia wzrosły wszystkie ceny (oprócz cen za skrzydła indycze), najbardziej filety z piersi kurczaka (+10%) oraz ćwiartki z kurczaka (+9,5%). Tuszki z kurcząt były droższe o 7,7%.
W porównaniu do cen sprzed miesiąca elementy są droższe o 12-32%, a do cen sprzed roku o 5-19%.
Porównując aktualne ceny sprzedaży elementów drobiowych do tych sprzed 2 lat najbardziej podrożały tuszki kurcząt (+78%), ćwiartki z kurczaka (+77%) i filety z piersi kurczaka.
Ceny skupu drobiu rzeźnego w tygodniu 14-20.03.2022 r. w porównaniu do cen sprzed tygodnia, miesiąca, roku i do cen sprzed 2 lat
Obecnie | przed tygodniem | zmiana t/t | przed miesiącem | zmiana m/m | przed rokiem | zmiana r/r | przed 2 laty | zmiana 2020/2022 | |
Skup, zł/kg | |||||||||
Kurczęta typu brojler | 5,22 | 4,91 | 6,31 | 4,59 | 13,73 | 3,64 | 43,41 | 3,50 | 49,14 |
Indory | 7,16 | 7,12 | 0,56 | 6,72 | 6,55 | 5,55 | 29,01 | 5,58 | 28,32 |
Indyczki | 7,27 | 7,04 | 3,27 | 6,71 | 8,35 | 5,69 | 27,77 | 5,40 | 34,63 |
Kaczki typu brojler | 6,48 | 6,37 | 1,73 | 6,3 | 2,86 | 4,63 | 39,96 | 4,40 | 47,27 |
Sprzedaż elementów drobiowych, zł/kg | |||||||||
Tuszki kurcząt patroszonych 65% | 9,89 | 9,18 | 7,73 | 7,93 | 24,72 | 6,04 | 63,74 | 5,57 | 77,56 |
Ćwiartki z kurczaka | 7,49 | 6,84 | 9,50 | 5,93 | 26,31 | 4,19 | 78,76 | 4,22 | 77,49 |
Filety z piersi kurczaka | 21,98 | 19,99 | 9,95 | 16,56 | 32,73 | 12,97 | 69,47 | 13,79 | 59,39 |
Filety z piersi indyka | 20,76 | 20,53 | 1,12 | 18,95 | 9,55 | 15,9 | 30,57 | 18,82 | 10,31 |
Skrzydła z indyka | 8,54 | 8,7 | -1,84 | 9,03 | -5,43 | 6,47 | 31,99 | 5,51 | 54,99 |
Udźce z indyka | 16,52 | 16,25 | 1,66 | 14,59 | 13,23 | 10,65 | 55,12 | 10,69 | 54,54 |
Podudzia z indyka | 8,78 | 8,77 | 0,11 | 7,85 | 11,85 | 6,14 | 43,00 | 6,19 | 41,84 |
Według danych Zintegrowanego Systemu Informacji Rolniczej cena skupu indyczek w tygodniu 14-20 marca 2022 r. wyniosła 7,27 zł/kg wagi żywej i była wyższa od cen skupu indorów o 11 groszy. W porównaniu do cen sprzed miesiąca jest analogicznie o 6,55% i 8,35% więcej. Przed rokiem indory w skupie kosztowały 5,55 zł/kg, a indyczki 5,69 zł/kg, co oznacza 28-29 wzrost. Najniższe notowania indyki osiągnęły 29 listopada 2020 r., gdzie za kg indora płacono 4,15 zł, a kg indyczki 4,05 zł.
Na rynku elementów z indyka filety z piersi indyczej kosztowały w tygodniu 14-20 marca 2022 r. 20,76 zł/kg. Było to o 9,55% więcej niż przed miesiącem, 30,57% niż przed rokiem i 10,31% więcej niż przed dwoma laty. Drożeją także ceny udźców i podudzi, których cena jest dzisiaj wyższa o 12-13% niż przed miesiącem. Spadają natomiast ceny skrzydeł z indyka. W porównaniu do cen sprzed miesiąca są one dzisiaj niższe o 5,43. Ceny elementów z indyka są wyższe od cen notowanych rok temu o 31-55%.
Przeczytaj także: