Do 4 stycznia 2023 r. ogniska ptasiej grypy na przemysłowych fermach drobiu wykryto w 15 krajach UE. Razem było ich 488. We wszystkich przypadkach jest to podtyp H5N1. W tym sezonie (jesień 2022/wiosna 2023), jak do tej pory, chorobą najbardziej dotknięta jest Francja, gdzie wystąpiło 245 ognisk na fermach produkcyjnych. Na Węgrzech problem ten dotyczył 90 ferm, w Niemczech 48, w Polsce 32, w Holandii 22, a we Włoszech 21. Wykrycie influenzy to konieczność likwidacji milionów sztuk ptaków na fermach, czego dokonuje się na fermach w całej Europie.
W ciągu ostatniego miesiąca najwięcej ognisk na fermach przybyło we Francji 102 ogniska. W Polsce w tym czasie liczba ognisk na fermach wzrosła o 38 ferm (w tym 4 w chowie przyzagrodowym).
Skutki występowania ognisk ptasiej grypy widać już w zmniejszeniu produkcji drobiu w całej Europie. W ciągu pierwszych trzech kwartałów roku produkcja mięsa drobiowego ogółem zmniejszyła się w UE o 2,7%. Największy spadek produkcji mięsa drobiowego zanotowano we Włoszech, który wyniósł 149 tys. ton (-14,2%).
We Francji produkcja drobiu spadła o 108 tys. ton (-8,9%), na Węgrzech o 53 tys. ton (-13,0%), a w Niemczech o 17 tys. ton (-1,4%).
Zobacz lokalizację ognisk w Polsce: Mapka
Najmniejszy regres produkcji nastąpił w przypadku kurcząt brojlerów, gdzie produkcja za pierwsze trzy kwartały roku spadła tylko o 0,8%. Ilość ubojów indyków zmniejszyła się o 8,9%, a kaczek o 8,9%. W przypadku kaczek obniżenie produkcji dotyczyło przede wszystkim Francji i Węgrzech.
Sprawdź ceny skupu zbóż i sprzedaży materiałów paszowych RAPORT
Więcej informacji w miesięczniku Hodowca Drobiu Odwiedź nas w naszym: SKLEPIE |