Według informacji Komisji Europejskiej Polska (agridata.ec.europa.eu) odzyskała pozycję lidera w produkcji mięsa indyczego.
W 2022 r. w naszym kraju zostało ubitych 409 tys. ton indyków. Ilość ta jest większa o 46 tys. ton niż w roku 2021 (+12,7%). Z kolei produkcja mięsa indyczego za poprzedni rok w całej UE wyniosła 1657 tys. ton i była niższa o 7,5%. Przypomnijmy, że już rok wcześniej, a więc w 2021 roku europejska produkcja mięsa indyczego zmniejszyła się o 125 tys. ton (-6,5%). W tym roku doszło do kolejnych dużych spadków. Przyczyną tak dużych zmian jest występowanie ognisk ptasiej grypy na terenie całej Europy i likwidacja milionów sztuk ptaków. Niemcy dwa lata z rzędu zmniejszali swoją produkcję – w 2021 r. o 35 tys. ton, a w 2022 o kolejne 35 tys. ton. Francuzi zapłacili za influenzę w swoich stadach obniżeniem produkcji w ciągu dwóch lat o 76 tys. ton. Ponad 100 tys. ton mniej mięsa indyczego wyprodukowali w ciągu dwóch lat Włosi. Do najmniejszych zmian w produkcji indyków doszło w Hiszpanii (+9 ton, tj. +4%).
Polska borykała się ze skutkami ptasiej grypy szczególnie w 2021 r. W 2022 wzrosła stopniowo opłacalność chowu indyków, ale także ognisk AI było dużo mniej niż wcześniej. Skutkiem tego w 2022 r. doszło do prawie 13% wzrostu produkcji mięsa indyczego (+46 tys. ton), co obecnie dało nam pierwsze miejsce w rankingu największych producentów indyków w krajach UE.
Przeczytaj także: MALEJE PRODUKCJA DROBIU W UE!
Sprawdź ceny skupu indyków: TUTAJ RAPORT
Więcej informacji w kwartalniku Indyk Polski Odwiedź nas: INDYK POLSKI |