Dodatni bilans handlu mięsem drobiowym w I kwartale 2024 r. jest jeszcze wyższy. Takie dane podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w swoim majowym raporcie z tego roku. Eksport mięsa drobiowego z Polski w okresie styczeń-marzec 2024 był wyższy w porównaniu z I kwartałem 2023 r. prawie o 10% i wyniósł 431,7 tys. ton. Dodatkowo zanotowano zdecydowanie niższy kwartalny import mięsa drobiowego do Polski niż w poprzednim, analogicznym okresie.
Finansowo nie wygląda to już tak kolorowo. Kwartalna wartość sprzedaży za I kwartał tego roku była niższa o 10,1% w polskiej walucie i o 2,4% w euro. Niższe dochody polskich eksporterów spowodowane są niższymi cenami sprzedaży – w marcu 2023 r. 100 kg tuszek kurcząt kosztowało 200,7 euro, a w marcu 2024 r. już tylko 193,49 euro. Spadły także notowania euro z 4,68 zł/1 euro w marcu 2023 r. do 4,30 zł/1 euro w marcu 2024 r.
Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Holandia i Czechy – to pięć najważniejszych dla Polski rynków zbytu. Kierowanych jest tutaj ponad 50% mięsa wyprodukowanego w Polsce. Do Kongo i Wietnamu w pierwszym kwartale 2024 r. wyjechało 7,27% polskiego mięsa drobiowego, przy czym Wietnam jest nowym rynkiem zbytu dla polskich eksporterów. Kongo zaś od kilku lat zdejmuje z polskiego rynku ok. 3,5% mięsa drobiowego przeznaczonego na sprzedaż zewnętrzną. Eksport mięsa drobiowego do innych krajów pozaeuropejskich jest znikomy.
Poziom importu mięsa drobiowego pozostaje na niskim poziomie. W I kwartale wyniósł on 11,3 tys. ton, co w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego oznacza ponad 45% spadek. Mniej mięsa drobiowego zostało sprowadzonego z Niemczech (-20%). Z Ukrainy przyjechało 279 ton tego gatunku mięsa, a więc jedynie 2,5% tego co zostało zanotowane przez polskie służby celne w I kwartale 2023 r. Zastanawia natomiast prawie ośmiokrotny wzrost ilości mięsa sprowadzonego z Węgier i ze Słowacji.
źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ZSRIR Drób 19/24
CZYTAJ WIĘCEJ