W Wielkiej Brytanii pojawiło się nowe ognisko grypy ptaków o niskiej zjadliwości podtypu H5. Wirus wystąpił na komercyjnej fermie reprodukcyjnej kur mięsnych. Ognisko choroby stwierdzono w stadzie liczącym 27 tysięcy sztuk drobiu położonym w hrabstwie Suffolk w Anglii. Procedura sprawdzająca na fermie została wszczęta przez służby weterynaryjne po zaobserwowaniu przez właścicieli stada spadku nieśności jaj. Jest to pierwsze ognisko w tym kraju od 2017 roku. Zgłoszenia do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) dokonano 11 grudnia. Wdrożono już odpowiednie środki zwalczania wirusa. Trwa likwidacja stada kur, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu wirusa. Ustalona została 1 – kilometrowa strefa ograniczająca wokół gospodarstwa, w którym doszło do zdarzenia.
Wirusy grypy ptaków o wysokiej zjadliwości zawsze podlegają oficjalnej kontroli i zwalczaniu w oparciu o regulacje Unii Europejskiej. Od 2006 roku Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) wprowadziła wymóg zgłaszania także w odniesieniu do wirusów o niskiej zjadliwości (LPAI), ale tylko dla podtypów: H5 i H7, które budzą największe obawy epizootyczne. W związku z tym, podtypy LPAI H5 i H7 podlegają kontroli i zwalczaniu zgodnie z przepisami i unijnego prawa i istnieje obowiązek raportowania ich występowania do OIE. W tym roku w październiku problemy z wirusem o niskiej zjadliwości zgłaszali Francuzi (podtyp H5). W Belgii od kwietnia do lipca krążył podtyp H3N1, który nie podlegał zgłoszeniu.
źródło: KIPDiP, Poznań