Strefa Bydło

Skład i wartość odżywcza tłuszczu mlekowego w zależności od żywienia krów

Adam Ambroziak, Marika Kowalska, Marek Aljewicz, Dariusz Minakowski, Grażyna Cichosz
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, UWM w Olsztynie

 

Prowadzone w wielu krajach badania wskazują, że w zależności od sposobu żywienia krów, w tym udziału pasz pochodzących z użytków zielonych, można oddziaływać na zawartość w mleku cennych prozdrowotnych kwasów tłuszczowych: CLA, WNKT omega-3 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Szczególnie żywienie krów zielonką pastwiskową wpływa na zwiększenie wartości biologicznej mleka, w tym na korzystne zmiany jego lipidowych składników.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.