Strefa Bydło

Długość użytkowania krów

Katarzyna Sobocińska

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Dawid Sobociński

Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt

 

W ostatnich kilkudziesięciu latach krowy traktowane były jak fabryki mleka. W selekcji stawiano głównie na wysoką wydajność. Zapomniano przy tym o innych ważnych cechach, wpływających nie tylko na zdrowie krowy, ale i opłacalność produkcji. W efekcie hodowcy zmagają się coraz częściej z przeróżnymi problemami np. w rozrodzie. Dzieje się tak dlatego, że moment zapłodnienia przypada w szczycie laktacji, co prowadzi do dysfunkcji układu rozrodczego i blokowania hormonów produkowanych przez podwzgórze. To z kolei pociąga za sobą koszty usług weterynaryjnych, inseminacyjnych, a i tak zazwyczaj kończy się brakowaniem krów.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.