Strefa Bydło

Wpływ czynników na zawartość białek kazeinowych w mleku krów

Józef Krzyżewski

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Białko zawarte w mleku nie jest substancją jednolitą, składa się bowiem z około 30 różnych białek wchodzących w skład grupy białek kazeinowych, serwatki i otoczek kuleczek tłuszczowych. Do białek kazeinowych należą αS1- kazeina (15%), αS2 – kazeina (25%), β-kazeina (15%), γ-kazeina i κ-kazeina (5%). Głównymi białkami mleka są białka kazeinowe, potocznie nazywane kazeiną.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.