Strefa Bydło

Postacie, przyczyny i zapobieganie kwasicy żwacza u krów

Krzysztof Bilik, Barbara Niwińska

Instytut Zootechniki PIB

Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa

 

Szczególnie krytycznym okresem w żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych, w którym dochodzi do obniżenia apetytu, zaburzeń procesów fermentacyjnych w żwaczu i wystąpienia deficytu energetycznego jest okres okołoporodowy (zwany także przejściowym), obejmujący ostatnie trzy tygodnie przed wycieleniem i okres pierwszych trzech tygodni laktacji. Skarmianie w tym czasie dawek pokarmowych z dużą ilością skrobiowych pasz treściwych oraz niewłaściwa struktura fizyczna dawki, mogą doprowadzić do nadmiernego obniżenia pH płynu żwacza oraz wystąpienia chorób i zaburzeń metabolicznych, w tym również kwasicy (Krause i Oetzel, 2006). Pomimo że w ostatnich latach przeprowadzono wiele obserwacji dotyczących niestrawności kwaśnej – choroby metabolicznej przeżuwaczy, to jednak stanowi ona nadal duże zagrożenie dla zdrowia zwierząt w stadach bydła mlecznego (McLaughlin i in., 2009).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.