Strefa Bydło

Poprawa parametrów użytkowych krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej poprzez krzyżowanie towarowe z buhajami rasy simentalskiej

 

 

- na podstawie materiałów udostępnionych przez AGÖF Zwettl, Genetic Austria i referatu wygłoszonego przez Henka Schoonvelde – PH Koekange z Holandii

Tomasz Sakowski

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN

Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w wyniku prowadzonej ponad stuletniej selekcji w kierunku poprawy wydajności mlecznej przeobraziły się z niewysokich zwierząt o dwustronnej mleczno-mięsnej użytkowości w smukłe i wysokie zwierzęta o wyraźnie mlecznym charakterze.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.