Strefa Bydło

Efektywność stosowania chelatów w żywieniu bydła mlecznego

Marta Kaliciak, Maciej Adamski

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

W dobie wysokiej wydajności krów mlecznych wzrasta problem prawidłowego zbilansowania dawki pokarmowej, zwłaszcza w zakresie związków mineralnych i witamin. Makro- i mikroelementy odpowiedzialne są za liczne procesy w organizmie zwierzęcia. Niedobór tych pierwiastków niekorzystnie wpływa na zdrowotność, jak również wydajność krów mlecznych. Prawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa powinna pokryć zapotrzebowanie zwierząt na te pierwiastki. Jednakże zadanie to nie należy do łatwych, gdyż są one stosunkowo słabo absorbowane z przewodu pokarmowego.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.