
Archiwum
Chów bydła bez antybiotyków. Czy to w ogóle możliwe?
Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Choroby infekcyjne powodowane przez bakterie są codziennością w chowie bydła. W przypadku cieląt często przybierają one postać zakażeń przewodu pokarmowego (przebiegających z objawami biegunki) lub zakażeń układu oddechowego. W odniesieniu do krów mlecznych, infekcje bakteryjne dotyczą zazwyczaj gruczołu mlekowego (mastitis) lub dróg rodnych (poporodowe zapalenie macicy – metritis). Uzasadnioną konsekwencją infekcji bakteryjnych staje się podawanie antybiotyków. Z powyższych względów antybiotyki są powszechnie stosowane w leczeniu zwierząt, można powiedzieć że nawet zbyt powszechnie. Według niektórych źródeł, ponad 80% światowej produkcji antybiotyków jest następnie wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej. Wydaje się jednak, że obecnie musimy nauczyć się produkować mleko i mięso z użyciem jedynie znikomych ilości antybiotyków.