Strefa Bydło

Ketoza krów mlecznych

Justyna Sokół; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Ketoza krów jest chorobą metaboliczną, na którą są narażone krowy mleczne o wysokiej wydajności. Najczęściej występuje około 100 dnia (3 miesiące) po ocieleniu w tzw. szczycie laktacji, ale może się pojawić w każdym momencie przy niedoborach energii. Występuje dość powszechnie i według różnych badań może pojawić się nawet u 20% krów. Wynika ze zwiększonego zapotrzebowania energetycznego, które pojawia się po porodzie a nie jest pokryte przez zadawane dawki żywieniowe. W grupie ryzyka znajdują się także krowy otłuszczone.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.