Strefa Bydło

Mikotoksyny w kiszonkach

Agata Karpowicz, Piotr Wójcik; Zakład Hodowli Bydła, IZ PIB w Krakowie


Mikotoksyny (z łac. mykes – grzyby) są produktami mikroskopowych pleśniowych grzybów toksynotwórczych, zwanych również nitkowatymi lub strzępkowymi. Wytwarzane są jako metabolity wtórne lub naturalne, podstawowe substancje macierzyste (np. hormony), zarówno przez grzyby saprofityczne, odpowiedzialne za rozkład materii organicznej w przyrodzie, jak i przez organizmy chorobotwórcze dla roślin, zwierząt oraz innych mikroorganizmów. Poszczególne gatunki grzybów mogą produkować jedną lub kilka rodzajów toksyn.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.