Strefa Bydło

Lucerna w monokulturze i w mieszankach z trawami

Marzenna Olszewska; Katedra Łąkarstwa i Urządzania Terenów Zieleni, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Obserwowany w ostatnich latach wzrost wydajności mlecznej krów, a także propagowanie produkcji mleka bez GMO, dyktuje zmiany w sposobie ich żywienia. Zapotrzebowanie wysokomlecznych krów wymaga stosowania pasz o wysokiej koncentracji białka i energii w 1 kg suchej masy. Białko jest najdroższym składnikiem dawki pokarmowej zwierząt przeżuwających, dlatego jego plon jest bardzo istotnym czynnikiem decydującym o opłacalności produkcji. 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.