Strefa Bydło

Dodatek tłuszczu w żywieniu krów w okresie okołoporodowym

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu

 

W stadach krów wysoko mlecznych, z chwilą osiągnięcia wysokiej wydajności mleka, pojawiają się określone problemy związane m.in. z występowaniem chorób metabolicznych (ketozy, kwasicy), którym towarzyszy nieodłącznie zmniejszenie wydajności mlecznej i pogorszenie jego składu chemicznego, przede wszystkim zmniejszenie zawartości białka. Równolegle obserwuje się pogorszenie wskaźników rozrodu. W efekcie następuje obniżenie opłacalności produkcji mleka związane z nadmiernym wydłużeniem okresów międzywycieleniowych, jałowością, zwiększonym odsetkiem brakowań i skróceniem okresu użytkowania krów. 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.