
Archiwum
Występowanie schorzeń racic w stadach bydła mlecznego
Piotr Stanek, Waldemar Teter, Ewelina Flis; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności
U podstaw komfortu poruszania się krów i ich dobrego samopoczucia w obszarach komunikacyjnych, spoczynku i produkcji leży naturalny chód i aktywność ruchowa, warunkowana dobrym stanem zdrowia narządu ruchu. Dlatego istotną kwestią w hodowli bydła jest ograniczanie występowania kulawizn. Definiuje się je jako nieprawidłowości w sposobie poruszania się zwierząt. Nie powinny być one traktowane jako jednostki chorobowe, są bowiem jedynie objawem klinicznym wskazującym na występowanie różnorakich chorób i zaburzeń aparatu ruchu (kończyn, racic). Zaburzenia patologiczne w obrębie racicy i nóg są powodem odczuwania bólu i braku komfortu zwierząt w trakcie stania i poruszania się. Ich występowanie prowadzi głównie do zmniejszenia produkcji mleka, spadku efektywności reprodukcji i wzrostu intensywności brakowania krów, co z kolei generuje znaczne straty ekonomiczne.