Strefa Bydło

Wytrwałość laktacji – ważna cecha hodowlana

Paweł Żółkiewski, Ewa Januś, Piotr Stanek; Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie 

 

Intensyfikacja produkcji mleka, a w efekcie coraz wyższa wydajność krów wiąże się nieodłącznie z występowaniem wielu nieprawidłowości, obniżających opłacalność chowu. Wzrasta m.in. częstotliwość występowania chorób metabolicznych, kulawizn i problemów związanych z reprodukcją, Potęgują się kłopoty związane z zasuszaniem krów oraz skracaniem okresu ich użytkowania. Z chwilą, gdy w szacowaniu wartości hodowlanej buhajów metodą BLUP ocenę mleczności krów na podstawie 305-dniowej laktacji zastąpiono oceną na podstawie wyników kolejnych próbnych udojów poszczególnych krów (metoda TDM) zwiększyło się zainteresowanie przebiegiem laktacji.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.