Strefa Bydło

Niebezpieczne gatunki roślin użytków zielonych i sposoby ich zwalczania

Adam Radkowski; Instytut Produkcji Roślinnej/Zakład Łąkarstwa, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Iwona Radkowska; Instytut Zootechniki – PIB, Zakład Hodowli Bydła

 

Wartość pokarmowa runi pastwiskowej w dużej mierze zależy od składu botanicznego roślinności, poszczególne gatunki roślin mają różny skład chemiczny, walory smakowe i dietetyczne. Na trwałych użytkach zielonych oprócz traw i roślin motylkowatych występuje wiele roślin zaliczanych do ziół i chwastów. Jednoznaczne zdefiniowanie i wskazanie gatunków niepożądanych w runi użytków zielonych jest dość problematyczne, a określenie chwasty jest pojęciem względnym.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.