Strefa Bydło

Hodowca Bydła 5/2015

Produkcja wysokiej jakości żywca rzeźnego z wykorzystaniem pogłowia cieląt ze skupu od rolników

Dariusz S. Minakowski


Produkcja młodego bydła rzeźnego w Polsce opiera się w dużej mierze na wykorzystaniu pogłowia cieląt uzyskanych od bydła ras mlecznych oraz na mieszańcach pochodzących z krzyżowania towarowego krów ras mlecznych z buhajami ras mięsnych. Dlatego aby uzyskać z takiego pogłowia cieląt dobrej jakości żywiec rzeźny należy przestrzegać określonych zasad nowoczesnego opasu bydła.

Chrońmy skutecznie kukurydzę przed zachwaszczeniem

Witold Skrzypczak, Hubert Waligóra; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Rośliny kukurydzy wymagają od rolnika starannej uprawy, dobrego nawożenia i wykonywania zabiegów agrotechnicznych, jak i pielęgnacyjnych w optymalnych terminach. Spełnienie powyższych warunków daje prawo oczekiwać uzyskania prawidłowego wzrostu i rozwoju kukurydzy w całym okresie wegetacji, czego końcowym efektem jest wysoki plon ziarna lub świeżej masy wykorzystywanej do kiszenia. Jednak wszystkie te starania mogą być zniweczone niewykonaniem ochrony herbicydowej lub jej wykonaniem, ale w sposób nie zapewniający wysokiej skuteczności ograniczania wszystkich gatunków chwastów na polu obsianym kukurydzą.

Nawożenie dolistne kukurydzy

Hubert Waligóra, Witold Skrzypczak; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Wytwarzanie przez kukurydzę dużej biomasy wymaga dostarczenia jej odpowiedniej ilości składników pokarmowych. Ocenia się, że nawożenie kukurydzy uprawianej na kiszonkę stanowi około 30% kosztów produkcji. Stąd na opłacalność jej uprawy duży wpływ może mieć optymalizacja nawożenia. Składają się na nią: ustalenie wielkości dawek do rzeczywistych potrzeb nawozowych danego pola, ich aplikację w optymalnym terminie i zastosowanie odpowiedniej techniki. Praktycznie nie jesteśmy w stanie dostarczyć roślinie całości składników pokarmowych poprzez nawożenie przedsiewne. I jeśli wystąpi potrzeba, to możemy zastosować dokarmianie dolistne. Nawożenie dolistne jest formą nawożenia pogłównego roślin, przy której nawóz stosowany jest w postaci wodnego roztworu do opryskiwania roślin.     

Polmass SA zorganizował Międzynarodową Konferencję Kiszonkarską

Konferencja została podzielona na dwa panele, podczas których omawiane były kwestie związane zarówno z produkcją kiszonek, możliwymi problemami, które mogą wystąpić podczas ich produkcji, a także aspekty techniczne związane z optymalnym wykorzystaniem analizatora pasz AgriNIR®w gospodarstwie.

Technologia PRO kiedy więcej znaczy mniej

SilotitePro, zaawansowana, wstępnie rozciągnięta 5-warstwowa folia do sianokiszonki pozwalająca na usprawnienie procesu owijania i lepszą jakość sianokiszonki. Produkowana przez firmę Formipac folia posiada patent oraz certyfikat SP – Szwedzkiego Instytutu Technicznego. Produkt pozwala też na łatwiejszy recykling dzięki swej unikalnej budowie.

GPS – kiszonki z całych roślin zbożowych w mieszance z roślinami strączkowymi

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu


Duży postęp, jaki dokonał się w ostatnich kilkunastu latach w hodowli odmian mieszańcowych kukurydzy oraz w dostosowaniu ich do warunków klimatyczno-glebowych spowodował, że uprawa tej rośliny na cele paszowe jest możliwa praktycznie na terenie całego kraju. W związku z tym kiszonki z całych roślin zbożowych w czystym siewie lub w mieszance z roślinami strączkowymi zostały trochę zapomniane i zepchnięte na margines. Ta forma produkcji pasz zapoczątkowana została w krajach Europy Zachodniej, głównie w Niemczech, stąd nazwa GPS (niem: Ganzephlanzensilage) i w krótkim czasie stała się alternatywą dla buraków pastewnych i półcukrowych, których produkcja jest bardzo pracochłonna i mało efektywna.

Zasady tworzenia i formowania pryzm kiszonkowych

Ewa Stamirowska-Krzaczek; Instytut Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie
Paweł Krzaczek; Katedra Energetyki i Środków Transportu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


W wielu gospodarstwach najczęściej spotykanym i zarazem najtańszym sposobem przechowywania kiszonkek jest pryzma. Taka sytuacja wynika m.in. z możliwości dostosowania lokalizacji do zmiennych potrzeb gospodarstw i braku silosów przejazdowych.

Produkcja pasz z trwałych użytków zielonych sprzyjająca ochronie środowiska

Ewa Stamirowska-Krzaczek; Instytut Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie
Paweł Krzaczek; Katedra Energetyki i Środków Transportu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Użytki zielone stanowią część użytków rolnych wykorzystywanych do produkcji pasz przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich. Łąki i pastwiska są ekosystemami trawiastymi z roślinnością tworzącą zbiorowiska złożone z trwałych roślin zielnych, głównie bylin, wśród których dominują trawy [Kucharski, 1999]. Trawy odznaczają się szeroką amplitudą ekologiczną oraz dużymi zdolnościami adaptacyjnymi, zwłaszcza w skrajnych warunkach środowiskowo-klimatycznych zarówno naturalnych (pożary, spasanie), jak i stworzonych przez człowieka (zanieczyszczenie siedliska, niszczenie mechaniczne) [Frey, 2000].

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.