Strefa Bydło

Pasze stosowane w opasie bydła

Krzysztof Bilik

Instytut Zootechniki PIB, Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa

 

 

Właściwe opasanie bydła ras mlecznych lub mieszańców z rasami mięsnymi rozpoczyna się po zakończeniu odchowu cieląt, tj. po około 120 dniach życia. Prawidłowo odchowane zdrowe cielęta, osiągają wtedy od 120 do 150 kg masy ciała w zależności od rasy i potencjału wzrostowego. Cielęta w tym wieku mają już wykształcony żwacz, a ich dzienne przyrosty masy ciała przy prawidłowym żywieniu zwiększają się szybko w kolejnych miesiącach życia, osiągając wartości ponad 1000 g/dzień.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.