Strefa Drób

Wpływ czynników środowiskowych na odczyn pH mięsa drobiowego

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy)


Mięso drobiowe jest zróżnicowane pod względem cech fizykochemicznych: (1) kształtujących się pod wpływem różnej szybkości glikolizy poubojowej (kwasowość, barwa), (2) ocenianych sensorycznie (tekstura) oraz (3) zawartości barwników hemowych. Nie można jednak jednoznacznie określić wpływów, którym cechy te podlegają. Dodatkowo, zmienne warunki środowiskowe istotnie umniejszają ujawnianie się stopnia odziedziczalności cech jakościowych mięsa ptaków utrzymywanych w warunkach chowu intensywnego.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.