
Archiwum
Czynniki wpływające na występowanie wad jaj
Agnieszka Wilczek – Jagiełło; Lublin
Jaja drobiowe stanowią materiał reprodukcyjny, ale również są źródłem pokarmu dla ludzi. Spełnienie powyżej wspomnianych funkcji wymaga, aby były one bardzo dobrej jakości. Wielkość i kształt jaj może się różnić zależnie od gatunku, a nawet rasy ptaków. We wszystkich jajach możemy jednak wyróżnić trzy podstawowe elementy: żółtko, białko i skorupkę. Jakość jaj zależy zarówno od ich fizycznego wyglądu, ale również składu chemicznego poszczególnych składowych jaj. Oceniając fizyczny aspekt wyglądu jaj możemy jego wady podzielić na te zewnętrzne związane ze skorupką, a także na wady wewnętrzne dotyczące żółtka lub białka. Zwiększenie liczby jaj, w obrębie których stwierdza się nieprawidłowości jest dla producentów niezwykle kosztowne. Pocieszające jest jednak, że większość tych wad można skutecznie wyeliminować lub je ograniczyć poprzez chociażby poprawę parametrów utrzymania kur niosek.