Strefa Drób

Wpływ interakcji składników pokarmowych na wykorzystanie aminokwasów przez drób

Alina Rachwał

Poznań

 

Białko jest składnikiem pokarmowym niezbędnym do budowy nowych tkanek ciała i do produkcji jaj. Spełnia poważną rolę w regulowaniu ciśnienia osmotycznego w komórkach i płynach ustrojowych. Hemoglobina – złożone białko znajdujące się we krwi – łatwo łączy się z tlenem i zaopatruje w ten składnik wszystkie tkanki. Obecne we krwi lipoproteidy biorą udział w przenoszeniu tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Białka wchodzą w skład wszystkich komórek zwierzęcych. W tkankach ciała kury stanowią one okolo 21%, w treści świeżego jaja – około 12%, a w piórach – nawet około 50%.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.