Strefa Drób

Ślad antybiotykowy na fermie – przyczyny i konsekwencje

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Antybiotyki były i są najczęściej stosowanymi lekami w drobiarstwie, ale również w innych gałęziach hodowli. Są one bez wątpienia niezwykle „przydatne” i trudne do zastąpienia w przypadku ferm wielkotowarowych. Wszyscy jednak coraz bardziej doświadczamy, że antybiotyki nie są w pełni bezpieczne. Pomijając inne kwestie, chodzi zwłaszcza o problem narastania oporności bakterii, który to w głównej mierze jest wynikiem nieuzasadnionego, nadmiernego i nieumiejętnego stosowania antybiotyków.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.