Strefa Drób

Wpływ metioniny i lizyny na wzrost kurcząt brojlerów i jakość tuszek

Alina Rachwał

Poznań

 

Wartość pokarmowa białka zależy od jego składu aminokwasowego, a przede wszystkim od poziomu aminokwasów egzogennych, tj. takich, które muszą być dostarczane z pokarmem. Szczególnie ważne jest, aby w paszy znalazły się na optymalnym poziomie, między innymi: lizyna i metionina. Aminokwasy te określa się mianem limitujących, gdyż od ich poziomu w mieszance paszowej zależy stopień wykorzystania wszystkich pozostałych. Niedostatek jednego z aminokwasów egzogennych powoduje obniżenie się produkcyjności ptaków.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.