Strefa Drób

Problematyka różycy w stadach hodowlanych

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Różycę wywołuje bakteria, która atakuje wiele gatunków kręgowców i bezkręgowców. W przypadku drobiu chorują najczęściej indyki. Pod wpływem nacisków na zachowanie możliwie najwyższych standardów dobrostanu powraca się do chowu w systemach alternatywnych, w tym do wolnowybiegowego. Bezsprzecznie stanowi on kompensację licznych pozytywnych aspektów, nie mniej jednak przy niedostatecznie zachowanym biobezpieczeństwie stwarza ryzyko zachorowań na różycę.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.