
Archiwum
Kwasy tłuszczowe i zawartość cholesterolu w jajach
Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Wśród wielu cywilizacji (Celtów, Greków, Egipcjan, Tybetańczyków, Hindusów, Chińczyków czy Japończyków) krąży legenda o jajku, które było prapoczątkiem świata. Co więcej, od tysiącleci jajo jest ważnym elementem diety człowieka. Dziś jego rola jako produktu żywnościowego jest tym większa, bo poparta badaniami naukowymi potwierdzającymi jego znaczenie dla zdrowia człowieka. Jaja należą do grupy produktów spożywczych wyróżniających się wysoką wartością odżywczą, związaną z zawartością i proporcją w ich treści rozlicznych cennych składników. Ponadto z uwagi na wielokierunkowe właściwości funkcjonalne oraz zawartość prozdrowotnych komponentów, jaja znajdują wszechstronne zastosowanie w biomedycynie, farmakologii, weterynarii oraz przemyśle rolno-spożywczym.