Strefa Drób

Znaczenie mykotoksyn w stadach reprodukcyjnych

Maciej Kucharski; Specjalista Chorób Drobiu i Ptaków Ozdobnych

 

Mykotoskyny są to wtórne metabolity wytwarzane przez grzyby pleśniowe m.in. z rodzaju Fusarium sp., Penicilium sp., Aspergillus sp., i inne. Są to związki wykazujące wiele różnych działań na organizm. Związki te wykazują działanie odległe co oznacza, że efekt narażenia na nie pojawia się po pewnym czasie (zatrucia chroniczne lub nagle zatrucia ostre), co jest niekorzystne dla hodowcy. Zmiany które powstały w organizmie ptaka, są już nie do zniwelowania. Jeden gatunek grzybów pleśniowych może wytwarzać wiele różnych mykotoksyn. Działanie ich może się razem nasilać i ze zdwojoną „siłą” oddziaływać negatywnie na ptaki. Nie są znane wszystkie aspekty odziaływania tych toksyn na ptaki.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.