Strefa Drób

Racjonalny system pojenia kurcząt mięsnych

Alina Rachwał; Poznań

 

W przemysłowym drobiarstwie istotne jest wykorzystanie wszystkich źródeł oszczędności. Jednym z nich jest woda. W poidłach rowkowych z ciągłym przepływem wody jej zużycie okazało się o 123% większe niż wynosi zapotrzebowanie dobowe ptaków. Ponadto, ciągły ruch wody pobudza ptaki do częstego jej pobierania, co zwiększa zawilgocenie odchodów i pogarsza mikroklimat kurnika. Nadmierna ilość wypijanej wody nie sprzyja dobremu wykorzystaniu przez ptaki składników odżywczych paszy. Wykazano, że prawidłowy system pojenia niosek pozwala zaoszczędzić do 11%  paszy i do 25% wody.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.