Strefa Drób

Przyszłe trendy w zwalczaniu kokcydiozy. Wywiad z Fernando Lima –Dyrektorem technicznym działu Drób w BIOMIN Gmbh

Profilaktykę przeciwko kokcydiozie u drobiu rozpoczęto już 1940 roku. Polegała ona już wówczas na stosowaniu preparatów jonoforowych i chemicznych. Czy obecnie przemysł drobiarski jest w stanie zaoferować inny sposób zapobiegania tej chorobie pasożytniczej?

Obecnie przemysł drobiarski podlega ogromnej presji dotyczącej konieczności produkcji żywności pochodzącej od zwierząt utrzymywanych bez użycia antybiotyków. Dotyczy to także kwestii związanej z terapeutycznym użyciem kokcydiostatyków. Konsumenci są zainteresowani wprowadzeniem do chowu zwierząt naturalnych rozwiązań. Należą do nich szczepienia oraz naturalne metody zapobiegania kokcydiozie. Można je łączyć ze sobą, dla zapewnienia lepszego efektu. Wykonane badania wskazują na synergistyczne współdziałanie szczepionek i dodatków naturalnych. Specjalnie opracowane przez naukowców probiotyki i dodatki fitogeniczne pomagają wzmocnić odpowiedź immunologiczną zaatakowanego organizmu, zniszczyć oocysty, a w konsekwencji poprawić przyrosty masy ciała.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.